Kétségtelenül, érdekes írás, csak ahogy a címe is mondja, „hogy lehet együtt élni” és elsősorban a polgárháborúra és annak lelki sebeire koncentrál. Szóval, nem elsősorban turisztikai a téma, ahogy más Magyarországra is idejönni külföldről, körülnézni vagy bulizni, mint itt élni. Mert turisztikailag ezek inkább ott és akkor vetődnek fel, ha szembe kerülünk a háború emlékeivel, megnézünk pl. egy temetőt, ahol szinte vég nélkül sorakoznak a fehér muszlim sírkövek, vagy ahol az elhunyt szerb harcost a fekete síremléken kedvenc géppisztolyával, tankjával, fotószerű pontossággal vésik fel, vagy a külföldi „mudzsaheddinek” által lemészárolt ferences papok síremlékeinél és még lehetne sorolni, befejezve azzal, amikor mondjuk a szállásadónk felsóhajt és az anyjába kívánja azokat a nacionalista politikusokat, akik még most is ennél a tűznél sütögetik a pecsenyéjüket. Vagy hogy feltűnően sok a csadoros nő Szarajevó régi városrészében, vagy hogy a frissen épült templomokhoz aránytalanul akkora tornyot tesznek, hogy magasságban ráverjen a mecsetek minaretjeire, meg Mostar hegyén egy akkora kereszt mutatja a túlparti muszlimoknak, hogy ki is az Úr, kinek az istene a nagyobb… Ám lehet, hogy ezek a felszín alatt problémát jelentenek, de hogy turisztikailag nem gátolnak semmit sem, sőt a kedvességben bármelyik nemzetiségük is dobogós lehet, az tény.
(Bár, ahogy olvasom, azzal, hogy magyar diplomata nyerte el az EU bővítési biztos szerepét, ez az „az elmúlt 10 év legnagyobb diplomáciai sikere”, ami kissé elgondolkoztató, mert hogy egy ilyen reménytelen szerep a legnagyobb siker… Mert bőven elég, ha a franciák-németek továbbra is keresztbe fekszenek a balkáni bővítésnek, mert olyan országok, akik még magukkal sincsenek rendben -olvasd el pl. a cikkben-, csak púp lennének, de nem hiszem, hogy az angolok kilépésével lecsökkent befizetői kör kapcsán mindenki –beleértve minket is- piszok boldog lenne, ha a fejlesztési pénzek oda vándorolnának. De mivel manapság minden siker, hát legyen ez is siker, felőlem aztán lehet ez is.)
De az ottani helyzet akkor is inkább az ő problémájuk, mert hogy számukra, odautazóknak, turisztikailag abszolút perfekt az ország. Olyan autópályák, viaduktok, alagutak épültek, hogy! Rohamléptékben és korhűen építik újjá a lerombolt mecseteket, templomokat, a kifejezetten olcsó, kiadó apartmanok színvonalán meg csak pislog az ember, és amúgy is minden olcsóbb, mint nálunk.
És a látnivalók pedig… Nem is tudom itt felsorolni. De minek is, mert szerencsére –úgy tudom- igen részletes, és nemcsak a legfelkapottabb dolgokra koncentráló útikönyv a jövő év első negyed évében kapható lesz, lévén a korábbi, magyar nyelvű, vagy 10 éve jelent meg. Én ezt olvastam, és összehasonlítva a mostani helyzettel, bátran állíthatom, hogy ott, a borzalmas polgárháború és annak romboása után itt az „elmúlt 10 év” alatt itt bizony annyi minden történt, hogy tényleg csak pislogni lehet.
Szóval, semmi para, remek és látványos az ország. Májustól be lehet tervezni.