Monek Tamás Creative Commons License 2019.10.26 0 0 848

Sziasztok! Rögtön két kérdéssel nyitnék!

 Az egyik az az, hogy egy szó szerint túlfütött, csírátlanított musthoz mit adagolnátok, hogy elinduljon az erjedés? Még forráspont alatt sikerült kikapni belőle az üzemben lévő merülőforralót, de az élesztő és annak vitaminjai tuti kinyiffantak. Valójában egy erősen csírátlanított must van most, ami nem forr. Borélesztő és élesztő tápsó adagolásán gondolkodtam, hogy menthető legyen az anyag. Beindítható ezek adagolásával az erjedés? Mit tanácsoltok? Kb 1 hl mustról van szó.

Másik kérdés ízhibás borral kapcsolatos. Eléggé dohos és egyéb ízhibák lettek szakszerűtlen kezelés miatt kb 60 liter tavalyi bornál. Nem szeretném megmenteni, hanem a törkölypogácsát szeretném felönteni vele. Főzőbe ilyen hibával nem rakom bele, de tisztítva le szeretném főzetni. A cél az lenne, hogy egy teljesen íztelen folyadékot kapjak, ugyanakkor az alkoholfokából ne veszítsen a folyadék. Adnátok javaslatokat, hogy milyen módszerrel tudnám teljesen kiiktatni az összes ízt a fehérborból?

Jöhet szájbarágósan a válasz, eléggé kezdő vagyok a borászatban, úgyis mondhatjuk, hogy idei évjárat :)