dstr Creative Commons License 2019.10.21 0 0 65400

Én is úgy gondolom, hogy az elektromos autózásé a jövő. Kicsit kutattam mi jelenleg a helyzet vontathatóság és súly szemszögéből.

Néhány gyártó nem enged vontatást a tisztán elektromos autóinak, indoklásuk szerint akkor jelentősen eltér a hatótáv a műszerfalon megjelenő értéktől. Ilyen pl. a Renault, és a Nissan. A luxuskategóriás autókkal bátran lehet vontatni, ezek pl. az Audi e-tron, Mercedes EQC, vagy a Tesla S. Átmenetet jelent a Jaguar i-pace, ezzel lehet vontatni, de csak 750 kg-ot. Én úgy látom, hogy az elektromos autók között is megvan ugyanaz a különbség, mint a benzines társaiknál. Vannak nagy, nehéz, erős és drága autók, illetve vannak normális súlyú és hatótávú eléhető autók. A Nissan Leaf a maga 470 Km-es hatótávjával is mindössze 1795 Kg megengedett össztömegű. Ebben a kategóriában a VW e-Golfot találtam legnehezebbnek a maga 2020 Kg-jával. Bízom benne, hogy hamar eljön az az idő, amikor ez a kategória is vontathat. A luxus kategória elég súlyos, Audi 3130; Mercedes 2940; Tesla 2590; Jaguar 2670 kg.