Nos túlvagyok egy bojler vásárláson.
Bosch 50 literes és 35 eft.
Kínáltak persze dupla ennyiért is, csacsogtak mindenféle okosságról, nos nálam melléfogtak !!
Nem érdemes drágábbat venni, nem tudnak többet. Korábbi bojlereim : hajdú horganytartályos, tartott 15 évig, hajdú 120 literes 10 évig, majd újabb hadú 120 liter már 27 éve működik.
Olasz - perla - 22 évig működött /na erre legyintett mindenki. /
Van egy szabadkifolyású Elekthermax gyártmány, már 47 éve működik, van egy hajdú 10 éven felüli és volt egy szlovák az félév múlva kijukadt.
Villanybojlerből ha nappali áram van / 24 órás / csak kicsit érdemes venni.
Könnyen felszerehető és olcsó.
Vízkőtlenítés ??
Az ajánlásokkal szemben csak úgy 5, de inkább 8 -10 évente érdemes.
A többi pénzkidobás. Igaz a szerelők mást mondanak, de azért nem kell rájuk hallgatni.
Az én 27 éves hajdúm csak egyszer lett vízkőtlenítve. Most már nem érdemes. Ha kilukad, új könnyen felszerehető, tart mondjuk 15 évet. Elég ecceri vízkőtlenítés.
Ja volt egyszer egy másik hajdúm is, 80 literes , nos annak kb. 6 éves korára zárlatos lett a fűtő eleme, Kicseréltettem és egy vízkőtlenítés is. Így tartott az 18 évig.
Átfolyós ??
Olyan is van azzal vásároltam egy lakást. de csak a mosogatóhoz mert viszi a lakás elektromos kapacitásának a felét. Kb. 12 éves.
Amúgy az átfolyós a magyarlakások többségébe nem való. Nem rendelkeznek annyi elektromos teljesítménnyel.
A többség 7-8 kW-tal, az meg kell sok más egyébre.
Persze balekokat néha rávesznek ilyenekre. Ugyan így a csodás norvég panel fűtésre !
Aztán szívhatnak.
.