Magdolnna Creative Commons License 2019.10.18 0 0 2115

Delila – Molnár Ferenc színműve a Centrál színházban

Nem túl ismert darabja a szerzőnek, ettől függetlenül a Puskás Tamás rendezésével elkészült játék nagyon jóra sikerült.

A története igen klasszikus, egy szerelmi négyszögben próbál lavírozni a csárdatulajdonos férj (Stohl András), akinek ázsióját egy sorsjátékon nyert ezrek jelentősen növelik. A cselédlány (Trokán Nóra) gyorsan képes szerelembe esni a háziúrral, egymást versengve hitetik el egymással, hogy ők egymásnak vannak teremtve, miközben a feleség (Balsai Móni) közvetett módon azon igyekszik, hogy ezt nem csak megakadályozza, hanem a cselédlány vőlegényét partiképessé tegye, miközben férjét megfosztja erejétől, ami jelen esetben nem a hajában, hanem a betétkönyvében leledzik.

Ebben azért a minden lében kanál és lépten nyomon fülelő csapos (Magyar Attila) is segítségére van, aki menet közben is bezsebelte a tapsot, még ha csak néhány mondat foszlánynyi szerep is jutott, de a jelenléte jókora hatással bírt, ugyanígy a végén feltűnő ügyvéd (Cserna Antal) eleganciája és kimértsége is színfoltja a darabnak. Végig jellemző a könnyedség, humor, a játék öröme, eleganciája.

A karakterek szépen felépített ívet mutatnak, minden esetben széles skálát jártak be, összességében egy rendkívül jól sikerült darab, sőt az utóbbi évek egyik legjobbja, amit láttam.

A darab egy felvonásban ment le – az eredeti hárommal szemben - a színpad átrendezésével töltött idő alatt egy harmonikás és énekes utcazenészként idézte fel a kor zenéjét (talán a Meseautóból).

Azt már korábban is olvastam, hogy a nyíregyházi színházban megrendezett darabot (szintén Delila), a főpróbát követően Molnár örökösei levetették a repertoárból, túl ilyen olyannak találták a női szerepeket. Nem titok, Molnár nem bánt kesztyűs kézzel a feleségeivel, volt ott csonttörés és bocsánatért esdeklés is, egy ilyenből született a Liliom, csak hogy egy kis bulvárt is írjak. Az ottani rendezőtől olvastam még, hogy amíg nem jár a szerzői jog, nem rendez Molnár darabot, nem őrült, hogy mezítláb rugdalja a sündisznót.