kitadimanta Creative Commons License 2019.10.14 0 0 24332

"Jézus nem tagadta, hanem átértelmezte a törvényeket."

A bosszú-elv helyett a megbocsájtás, a másra kenem a sz@rt (áldozat) helyett felelősségvállalás, az nem átértelmezés, hanem egy teljesen új alapokra, a józan észre, a megértésre, toleranciára helyezett törvényt eredményez.

A törvénykezés legbékésebb formáját, a megbocsájtást hirdette, amit szigor szerint a kompenzáció elve követ, ill a skála másik szélét a mózesi talio- (megtorlás) elve jelenti.

Meg kell jegyezni, Jézus egyáltalán nem új, hanem régi, ősi törvényről beszélt. Tehát szó sincs átértelmezésről:

1Jn 3:11. "Mert ez az üzenet, a melyet kezdettől fogva hallottatok, hogy szeressük egymást;"

2Jn 1:5. "És most kérlek téged, Asszonyom, nem mintha új parancsolatot írnék néked, hanem, a melyet kezdettől fogva vettünk, hogy szeressük egymást!"

2Jn 1:6. "És ez a szeretet, hogy járjunk az ő parancsolatai szerint. Ez a parancsolat, a mint kezdettől fogva hallottátok, hogy abban járjatok."

A "kezdettől fogva" kifejezés Mózes előtti időkre utal:

Mt 19:8. "Monda nékik: Mózes a ti szívetek keménysége miatt engedte volt meg néktek, hogy feleségeiteket elbocsássátok; de kezdettől fogva nem így volt."

Mózes törvényeitől elhatárolódik, emberi kitalációnak tartja (ami igaz is). Követőit óvja tőle:

Mt15:9 „Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat [Törvényt] tanítanak, a melyek embereknek parancsolatai.”

Mt 16:12. „…a farizeusok és sadduczeusok tudományától őrizkedjenek.”

Alább világossá válik, hogy Jézus istene nem Jahve, hanem a zsidók által gyűlölt Atya (a kánaáni Él?), amivel a 10parancsolatból rögtön az első hármat meg is szegte:

Jn 8,19 "Felele Jézus: Sem engem nem ismertek, sem az én Atyámat;"

Jn 15,24  „Ha ama cselekedeteket nem cselekedtem volna közöttük, a melyeket senki más nem cselekedett, nem volna bűnük; de most láttak is, gyűlöltek is, mind engem, mind az én Atyámat.”

Jn 7:28-30. „…a ki engem elküldött, a kit ti nem ismertek."

A "természet" törvényét hirdette:

Mt 7:12. "A mit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták."

Az apokrifekben is hasonló értelmű a megfogalmazás:

"- Ne a szentírásokban keressétek a Törvényt, mert a Törvény az Élet, [létezés] az írás pedig halott. (…)

Mindenben, ami él, bele vagyon írva a Törvény.

- Megtaláljátok azt a fűben, a fában, a folyóban, a hegyekben, az ég madaraiban, a tenger halaiban; de mindenekelőtt önmagatokban keressétek azt. Ezért, bizony mondom néktek, hogy az összes élő dolgok közelebb vannak Istenhez, mint az írások, amelyek élet nélküliek." (Esszénus béke ev. 3. old.)

"Pál szerint a zsidók a törvényt nem töltik be, viszont Jézus (a fenti módon) betölti."

Dehogy tölti be!!! Hogy a bánatban töltené be, ha egyszer pont az ellenkezőjét mondja???

Szépen leírod: "A szemet szemért elv, a bűnre ugyanazzal a bűnnel válaszol."

Jézus az ellenkezőjét tanítja. Ezt is leírtad. Akkor hogyan lehet az előzőt betölteni? Sehogy. Gondold már végig: Ha az az előírás, hogy a szemért ki kell verni a vétkes szemét de ezt nem teszi meg Jézus, hanem elnéző a vétkessel, akkor értelemszerűen nem hajtotta végre a törvény parancsát, azaz nem töltötte be. Ugye világos.

Pál viszont szigorúan betartatja:

Zsid 9:22 "És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bűnbocsánat."

Zsid10:28 „A ki megveti a Mózes törvényét, két vagy három tanubizonyságra irgalom nélkül meghal. - Kivégzik...

Rm 2,13 „Mert nem azok igazak Isten előtt, a kik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, akik a törvényt betöltik.”

"Ezt a megállapítást sem tudta volna tenni Pál, ha nem ismerte volna ezt a részt:

„Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.” Mt 5,17"

Igen , Jézus a törvény betöltéséért jött, de nem a mózesi törvény, hanem a "természet", az ősi, valóban isteni és nem kitalált törvény betöltésére.          

Ezt elég nehéz kihámozni a Bibliából, de amint fent láthatod, nem lehetetlen, s nagyonis kézenfekvő, logikus összefüggéseket találunk.

Ha valóban figyelmesen olvasod a Bibliát (miközben elfelejted a hazug brosúrák parasztvakítását) gyönyörűen kirajzolódik Jézus szándéka, szellemisége. Csak ez ma sem érdeke senkinek, legkevésbé az egyházaknak...

Előzmény: 3x megszólaló kakas (24323)