kitadimanta Creative Commons License 2019.10.14 0 0 24316

"Ha így lenne, sokkal nagyobbak lennének a különbségek."

Pl a színoptikusok és Jn között elég nagy a különbség. És van még több más evangélium is, melyeket nem kanonizáltak, csak azokat, melyek leginkább hasonlítanak egymásra.

"Ha létezne szóbeli hagyomány, akkor nem négy, vagy max nyolc evangélium lenne, hanem számtalan."

Nem tudjuk mennyi volt, mert nagyon sok korabeli írást megsemmisítettek, de így is van jónéhány.

A Biblián kívül itt több, mint egy tucat található, https://www.biblestudytools.com/encyclopedias/isbe/apocryphal-gospels.html

továbbá az esszénus evangéliumok: Jánosé, Jézusé, a Béke evangéliuma.

Aztán Barnabás evangéliuma, Fülöp evangéliuma, Héberek szerinti evangélium, stb...

Már ez több, mint két tucat...

"Pál nem a zsidók mellett érvelt, hanem ellenük."

Tényleg? No, nézzük:

Csel22:3 „Én zsidó ember vagyok, születtem a czilicziai Tárzusban, fölneveltettem pedig ebben a városban a Gamáliel lábainál, taníttattam az atyák törvényének pontossága szerint, buzgó lévén az Istenhez, miként ti mindnyájan vagytok ma:”

Csel 24:14 Erről pedig vallást teszek néked, hogy én [Pál] a szerint az út szerint, melyet felekezetnek mondanak, úgy szolgálok az én atyáim Istenének, mint a ki hiszek mindazokban, a mik a törvényben és a prófétákban meg vannak írva. (Írta a megtérése után. Milyen volt előtte?!...:D)

fil3:5. Körülmetéltettem nyolczadnapon, Izráel nemzetségéből, Benjámin törzséből való vagyok, zsidókból való zsidó, törvény tekintetében farizeus,”

Hitet tesz a Törvény mellett:

Rm7:12 „Azért ám a törvény szent, és a parancsolat szent és igaz és jó.”

1Kor9:9 „Mert a Mózes törvényében meg van írva:”

1Kor14:21,34 „A törvényben meg van írva:”,   „a mint a törvény is mondja.”

Zsid10:28 „A ki megveti a Mózes törvényét, két vagy három tanubizonyságra irgalom nélkül meghal;

Zsid 9:22 "És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bűnbocsánat."

Itt valójában a héberekről (júdabeliekről) beszél, akiknek csak ígéret volt s maradt a pogányok földje:

Rm9:4-9 ”A kik izráeliták, a kiké a fiúság és a dicsőség és a szövetségek, meg a törvényadás és az isteni tisztelet és az ígéretek; A kiké az atyák, és a kik közül való test szerint a Krisztus, a ki mindeneknek felette örökké áldandó Isten. Ámen Nem lehet pedig, hogy meghiúsult legyen az Isten beszéde. Mert nem mindnyájan izráeliták azok, kik Izráeltől valók; Sem nem mindnyájan fiak, kik az Ábrahám magvából valók; hanem: Izsákban neveztetik néked a te magod. Azaz, nem a testnek fiai az Isten fiai; hanem az ígéret fiait tekinti magul.

Mert ígéretnek beszéde ez: Ez idő tájban eljövök, és Sárának fia lesz.” stb. + az egész fejezet.

Rm 3:1-2. „Mi tekintetben különb hát a zsidó? vagy micsoda haszna van a körülmetélkedésnek?

Minden tekintetben sok. Mindenek előtt, hogy az Isten reájok bízta az ő beszédeit.”

Gal4:5 „Hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot.”

Gal 2:15. „Mi, természet szerint zsidók és nem pogányok közül való bűnösök,”

Barnabás evangéliumában kendőzetlen a Jézushoz és keresztényekhez való viszonya:

„akik a Sátán befolyása alatt voltak, jámborságban élve, a legistentelenebb tanokat prédikálták, Jézust Isten fiának nevezték, elutasítván, hogy a körülmetélést Isten rendelte el, és megengedvén mindenféle tisztátalan húst…” Vallja a keresztényekről a 2. oldalon.

19-20.old B. ev.

„Bizony mondom nektek, egy kutya is jobb a körülmetéletleneknél.” - Ezt a mondatot Jézus szájába adja, de nyilvánvaló hogy ez saját véleménye.

„És miben hasonlatosak hozzájuk a körülmetéltek? Ezért megy a te szolgád Izrael Istenének nevében, és megöli a tisztátalanokat, akik káromolják az isten szent embereit.” - Tudjuk, hogy ez igaz Pálra is:

ApCsel 9:1. „Saulus pedig még fenyegetéstől és öldökléstől lihegve az Úrnak tanítványai ellen, elmenvén a főpaphoz,”

Embert barátjáról, madarat tolláról...

"A pálfordulása,  a zsidó hagyományokkal,  a törvénnyel való szembefordulást jelentette.

Pál felismerte a törvény és a hagyományok értelmetlenségét."

Ez nemigen derül ki az írásaiból... Max a  hazug brosúrákból...

Az ellenkezője viszont kiabál a sorok közül. Lásd fent.

Olvasd már el légyszi' legalább Pál leveleit, hogy egy kicsit jobban képben legyél.... (Bocs' nem sértegetni szándékoztam, de tényleg... Ez így nagyon komolytalan...)

"(ezek a tanítások, idézetek, már mind ismertek voltak Jézus előtt is, nem Jézus találta ki őket)"

Ez egy kulcsmondat, mert jelzi, hogy Pál a mózesi törvényeket  a Jahve-hitet vallotta.

Valóban nem Jézus találta ki, mert Jézus éppen az ellenkezőjét hirdette: Tagadta a mózesi törvényeket, Jahvét, és minden zsidó hagyományt. Jézus minden tekintetben szemben állt a zsidókkal, így a páli ideológiának semmi köze nem lehet Jézushoz, de a leveleinek sem az evangéliumokhoz.

Előzmény: 3x megszólaló kakas (24306)