Az elmúlt hét szombatján elveszítettem a Zweigelt-szüzességem (illetve a borkészítési- az pontosabb), vegyes érzésekkel, de hát ez volt az első.
A mennyiség és a savtartalom miatt van egy kis elkámpicsorosodás.
Vadkár (jelentős 4-lábú és kisebb 2-lábú) ami elvitt vagy 5-6 mázsányit de a megmaradt 4 q az nagyon szép állapotban volt.
Nem csináltam előszüretet csak refraktométerrel mértem végig ami vegyes képet mutatott (16-19° KMW) és úgy gondoltam a savtartalom is belefér, de ez nem így történt.
Zúzás-bogyózás után 19° mustfokot mért a fokoló 21°C hőmérsékleten (a refraktométer 18-at - talán a hőmérséklet kompenzáció miatt, sűrűséget nem tudtam mérni)
A PH is 3,2 volt - ami azért bizakodásra ad okot - csak azok a fránya titrálások nem akartak 4g/l-nél többet mutatni.
Ami volt 100 gr. borkősav azt feloldottam és beleöntöttem a cefrébe.
Pektinbontás, tápanyagozás és élesztőzés után egy 8-10 nap héjon erjesztés.
Olvastam must, erjedő bor, bor bevizsgálás lehetőségéről, szerintetek mikor lenne érdemes laboroztatni? Érdemes egy ekkora tételnél?
Talán a tapasztalat miatt igen...