Norbi... Creative Commons License 2019.09.24 0 0 789

Igen, fűre, virágokra van engedve. Meglepően kevés víz kell egyébként (ma reggel indult csak be igazán az erjedés, úgyhogy meglátom milyen gyakran fog kapcsolgatni - hétfőn egész nap talán 3x ment olyan fél - fél órákat), Idén elég hűvös az idő a pincénkben is mindössze 18 - 19 fok van.

Idén csinálok harmadszor bort. Az első évben meglepően finomra sikerült, pedig se kénessav szintet, se szabadsavszintet gyakorlatilag semmit se mértem utólag. Nagy szerencsém lehetett, az időjárással is. Beélesztőztem és a hűvös időbe megfelelően tette a dolgát az élesztő, kiváló lett, Gyorsan el is fogyott.

Tavaly már nem volt ilyen szerencsém, talán a szőlő se volt a legjobb, nem tudom. Sajnos nem vittem le a pincébe, bízva abba, hogy a hűvös éjszakák majd megfelelően hűtik az erjedő mustot, viszont tavaly szeptember közepén még nyári meleg volt, így sok problémám adódott a hőmérséklettel (25 °C felett is járt erjedés közben).

Ezért idén úgy döntöttem, hogy profin megoldom hőfokszabályzást: bevezettem a pincébe a kúti vizet, vettem a kínaiaktól szelepet, termosztátot. Egyelőre ez a rész kiválóan teljesít, most úgy néz ki a szőlő minősége nem a legjobb.

Előzmény: Maci_P (788)