dave_dömper Creative Commons License 2019.09.23 0 0 5263

Megszületett az előbbiekben, általam reklamált különdíj-lista. Amikor végignéztem, megállapíthattam,

hogy a bírói testületnek olyan szempontjai vannak a díjak odaítélése tekintetében, amelyek alaposan

eltérnek, legalább-is attól a képtől, ami a torna során megvívott mérkőzések látványa alapján alakult

ki - legalábbis bennem, igazából hozzá - nem - értőben.

Eszerint a különdíjak odaítélésében szerepet játszó székbírók (és még tán ide tartoznak a Gioyi-k is)

szempontjából a puszta, számszerű eredmény (az én észleletem szerint) "többet nyomhat a latban",

mint az a kép, ami a dphyo-n történtekből kiderül. Őszintén megvallom, hogy ebből szempontból én

például nemigen értem Mitakeumi Shukun Sho-ját (aki, habár valóban fiatal, még csak 26 éves), ám

voltak a tornán nála fiatalabb és igen jól szerepelt Rikishi - k is, mint például Takakeisho (aki még le

is győzte őt) és Enho is (aki semmilyen díjat sem kapott, noha a torna fénypontját szinte éppen az ő

szereplése jelentette. Aztán például nemigen értem Okinoumi Kanto Sho - ját sem, aki például mind

Takakeisho - tól, mind pedig Tsurugisho - tól vereséget szenvedett a tornán vívott mérközései során

és a bemutatott sumo - jával sem igazán nyűgözött le. A megszerzett győzelmeivel (ami nem kevés

volt) együtt is, semmi olyan - különlegeset nem láttam tőle, ami az ő küzdőszelleméről  tanúskodott

volna. Takakeisho, Asanoyama és például Enho ugyancsak jócskán túltett rajta ebben a tekintetben

is, mondhatni mindenben, ami a küzdőszellem bemutatásában - prezentálásában szerepet játszhat.

És végül, amit már több esetben is említettem, ami igencsak érthetetlen számomra, az Enho teljes

mellőzése.- ignorálása a különdíjak akármelyike (az életkor - technika - küzdőszellem tekintetében.

Én talán tényleg semmit sem értek ehhez (miért is értenék), de az egyáltalán nem elhanyagolható,

hogy a csarnokban helyet foglaló nézők miként, milyen módon reagáltak mondjuk Okinoumi és Enho

mérkőzésein történtekre - látottakra. Ők is totál nudlik, vagy amatőrök lennének a megjelenő puszta

látvány megítélése - értékítélete szempontjából ? Alig hiszem.