Ahány ház annyi szokás. Ezt a cement kádas megoldást nem ismerem. Én a negyedik generáció vagyok a családunkban, de az ősök felénk a betonkádat a permetezéshez használták.
Ezek szerint akkor nincs "recepted".
A szőlőt már ledaráltad. A daráló hengereit úgy kell majd legközelebb beállítanod, hogy a legkisebb szemek si megroppanjanak, de a legnagyobb magokat ne törje meg. Ha ledaráltad és a szőlőd húsos, a levét nehezen adó fajta, tegyél rá enzimet. (Olvass utána mire is van ez!) Az enzim dolgozik picit, (1-2óráról van szó, véletlenül sem napokról) és azután kíméletes szép lassú préseléssel kia kell hogy adja az a levét, meglátod.
A kipréselt lé= friss must fokolását követően, igény szerint egy kis napsugarat tehetsz bele, megkevered és vársz. Az zajos erjedés ha csillapodik, figyelsz rá és ha megáll, akkor lefejtheted. 10-30g/hl mennyiségű kénport beledobsz és varsz 10napot hogy tisztuljon. 10nap múlva derítessz. Derítés után lefejted és érleled ízlés szerint mondjuk 1-2hónapot.
(A bogyózás, ulepites, élesztő, táp, stb stb egy következő szint.)
Jelen szituban én most azonnal préselnék. Az anyagod gyakorlatilag forrásnak indul mire a sutuba teszed. Nekem a ma 5-6napos mustom már szépen csendesedik. Semmi értelme nincs annak hogy erjedés közben a mustban benne ázzon a kocsány. Egy cseres, húzóst ízt fog kioldani.
Remélem segítettem és nem csak osszezavarunk a tanácsokkal!
:-)