gombászok Creative Commons License 2019.09.17 0 0 699

Aludtam egyet a dologra,

Na, úgy jártam, mint Feco: elkúrtam!

 

Csináltam vagy száz liter fojtott mustot! Ugyanis a borkénes doboz 200 gr-os, vagyis 10x-es kénezést végeztem, én marha, mehetek a fenébe a kémiai ismereteimmel!

A fehér és a rozé még mindíg hallgat, a vörösnek való a héjon pöszörög.

 

Must kéntelenítése a tankönyv szerint házilag nem megoldható, nézelődök még, ill. lehet, szerzek acetaldehidet, az bontja, aztán kiszellőztetem. Ha van más megoldás, szívesen venném.

 

Másik lehetőségnek látom hígítani fajtaazonos, nem kénezett musttal, holnap szüretelnek.

Maci-P-nek: félreérthető voltam, a fehér must erjesztésre szaporított élesztőből adtam hozá fél adagot, majd később a vörösborhoz előkészítettel pótoltam. Bár, van benne 15% Zenit must is, mert vörösborra dolgoztam, és ez okozhatja a laasú reagálást. Nagy ötlet a kéntűrésre szelektált élesztő, gondolom Gyöngyösön kapok valahol.

 

Ma reggeli állapot: fehér és rosé must alszik, a vörös csendesen forrdogál, és a törköly is, ami 90%-ban a fehérből van és sütőélesztőt kapott. Gondolom a héjba nem oldódott be annyi kén, mint a mustba.

 

Veszek még mindkét szőlőből, veszek kéntűrő élesztőt, beindítok egy tiszta erjesztést az új mustból, aztán adagolom hozzá a fojtottat, több részletben, befőttes üvegben kikísérletezve a jó arányokat, nehogy leállítsa a nagy tételt. Ha marad fojtott, majd lesz valami belőle, beteszem a törkölybe, lesz jó kis kénes pálesz! A sütőélesztő meg úgy látszik jól bírja a ként.