"Ha a bráhmin gyilkosság is bűn és nincs rá bocsánat, akkor a megbocsátáson meditálni teljesen felesleges."
Ugyan már, ne gyere ezzel a süket dumával, mitől különb egy próféta, mint bárki más?
Amúgy a Bibliában halomra ölték egymás prófétáit, csak azért, mert más vallás szószólói voltak...
"de csak az beszélget keresztrefeszítős vízióban bűnbocsánatról, aki nem tudja, hogy a saját haláláért,.."
A megbocsájtásnak semmi köze sem a keresztrefeszítésnek, sem a saját halálnak.
"A bosszú meg hogy jön ide?"
Úgy, ahogy leírtam. Jézus nem a bosszú elvét vallotta.
"Koránban lehet van, hogy "bosszuld meg", és azt is csinálják ezek, de a zsidóknál ebben a gyakorlati értelmezésben tuti nincs."
Dehogy nincs:
2M 32:27 „És szóla nékik: Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, menjetek által és vissza a táboron, egyik kaputól a másik kapuig, és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát.”
3 M 20:5. „Akkor én ontom ki haragomat arra az emberre és annak házanépére, és kiirtom azt…”
27. „És akár férfi, akár asszony, hogyha ígéző vagy jövendőmondó lesz közöttök, halállal lakoljanak; kővel kövezzétek azokat agyon;…”
26:23. „És ha ezek által sem jobbultok meg, hanem ellenemre jártok:”
25.”És hozok reátok bosszuló fegyvert, a mely bosszút álljon a szövetség megrontásáért. Ha városaitokba gyülekeztek össze, akkor döghalált bocsátok reátok, és az ellenség kezébe adattok.”
26:30. „És lerontom a ti magaslataitokat, és kiirtom a ti nap-oszlopaitokat, és a ti holttesteiteket bálványaitok holttetemeire hányatom, és megútál titeket az én lelkem.”
46. „Ezek a rendelések, a végzések és a törvények,"
5M 20:10-17. "Ha pedig nem köt békességet veled, hanem harczra kél veled, akkor zárd azt körül; És ha az Úr, a te Istened kezedbe adja azt: vágj le abban minden fineműt fegyver élével; De az asszonyokat, a kis gyermekeket, a barmokat és mind azt, a mi lesz a városban, az egész zsákmányolni valót magadnak prédáljad; és fogyaszd el a te ellenségeidtől való zsákmányt, a kiket kezedbe ad néked az Úr, a te Istened."
1Sám15:2-3. "Így szól a Seregek Ura: Megemlékeztem arról, a mit cselekedett Amálek Izráellel, hogy útját állta néki, mikor feljöve Égyiptomból. Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat."
5Móz 19:21. „Ne nézz reá szánalommal; lelket lélekért, szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért.”
5M 28:15. „Ha pedig nem hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, hogy megtartsad és teljesítsed minden parancsolatát és rendelését,…”
18. „Átkozott lesz a te méhednek gyümölcse és a te földednek gyümölcse, a te teheneidnek fajzása és a te juhaidnak ellése.”
Zsolt 58:11-12. „Örül az igaz, mikor látja a bosszúállást; lábait mossa a gonosznak vérében. …bizony van ítélő Isten
Remélem ennyi elég ízelítőnek...
"ha támogatni nem tudta az ősit, akkor belekötött... Oka volt annak, hogy a zsidók nem karolták fel..."
Jézus éppenhogy az ősit támogatta, (Él-t, Asérát) ezért (is) volt veszélyes a zsidókra nézve.