Most hogy az előző hibám megoldódott, segítséget kérnék egy másikhoz, remélem több nem lesz. Ez picit komolyabbnak tűnik (sajnos). Mikor megvettem az autót leengedtem az olajat. Az olajbeöntőn betekintve vékony sötétbarna lerakódás volt mindenen, normálisnak nézett ki. Kapott új olajat és időközben a vezérműszíj is cserére került.
Ezt az olajat amolyan tisztító olajnak szántam, mert az előző tulajdonos három éves olaja olyan volt mint a víz.
A motor hangja a vezérlés csere óta brummogósabbnak tűnik ezért gondoltam ránézek az olajra. Az olajszint mérő pálcát megnéztem szép világosbarna még az olaj (kb. 1000km-t ment a kocsi), azonban a kendőre törölve vannak benne fekete részek. Ekkor levettem az olajbeöntőt, hogy lássam mi történik. Mindenen vékony fekete lerakódás, nem csak az olaj fekete, csak finom kapargatásra jön le az elérhető fém részekről.
Kollégám picit jobban ért az autókhoz mint én, azt tanácsolta járó motor mellett vegyem le az olajbeöntő kupakját, picit meg kell változzon a motor hangja, mikor azonban egyenletessé válik ellenőrizzem le, hogy az olajbeöntőnél nem "pöfög" ki.
Így is tettem, motor jár, kupak le, fehéres füst ki és ahogy jár a motor a levegő szépen úgy ütögeti a kezemet a kiáramló levegő, mikor fölé tartom. Kb. mintha a kipufogó gáz jönne ott ki.
Szóval a kérdésem, vezérlés cserénél (ha valamit elrontottunk) esetleg állítódott-e el ennyivel a motor? Elvileg a fogaskerekeket megfelelő pozícióba állítottuk, de a felső kereket le kellett venni a vízpumpa cseréhez, esetleg ennek visszatételekor, ha minimális elcsúszúszott, akkor ez okozhatja-e a jelenséget, mondjuk valami nem időben nyit-zár? Ha igen, hogyan lehet ezt beállítani? Nyilván elviszem szerelőhöz, ha házilag nem kivitelezhető, ha azonban van használható ötlet megcsinálom akár magam is. Ebben az autóban egészen jól hozzáférhető helyen van minden. Eddig valahogy nem érdekeltek az autó motorok és működésük, de így most kedvet kaptam, hogy picit többet foglalkozzak vele.
Mielőtt hozzányúlok arra gondoltam töltök bele motor mosó adalékot és lecserélem az olajat is, hátha ez a rövidtávra szánt olaj nem tetszik a motornak (Total Classic), legolcsóbbat vettem mert csak 1000-1200km-re szántam. Most már minőségi kerül bele.
Ezen kívül jöhetnének tippek, ha valakinek van bevált motor tisztító adaléka. Most Liqui Moly-t vettem. És jöhet tipp üzemanyag adalékra is, ha van pozitív tapasztalat.
Mivel az elmúlt 15 évben csak 48e km-t ment a jármű és soha semmi nem volt rajta cserélve az olajon kívül (az is 3-4 évente a futásteljesítmény alapján), nem ártana neki egy komplettem tisztítás.
Minden ötletet szívesen fogadok.
Fogyasztása normális (kb. 7 liter), hűtővíz szép tiszta.