P1382
Na szóval kicseréltem a vezérműtengely pozíció érzékelőt, hiba megmaradt, töröltem és vissza is tért pár perc után, ahogyan korábban is.
Ezek után kicseréltem, a szintén ABS mentes autónkban az ABS érzékelőt, hibát töröltem, eddig kb. 60km-t mentem vele, hiba sehol. Optimista vagyok.
Szóval eddig úgy néz ki, hogy a p1382 megoldása, az ABS érzékelő cseréje. Jah és mikor járó motor mellett lehúztam az érzékelőt volt plusz hibakódom is p1682, az érzékelő beépítése és hibatörlés után ez sem jött vissza.
Elment vele majdnem egy órám, a régi érzékelőt sajnos nem tudom visszatenni ellenpróbára, mert konkrétan darabokra kellett vernem, csak úgy jött ki a helyéről. A szétverésnél vigyázni kell, mert a fogaskerék ami az érzékelővel szemben van (az érzékelő ez alapján működik) elég gyenge anyagból van. Simán leüthetők róla a "fogak". Az érzékelőben lévő mágnest egy szép fehér oxidréteg vette körbe (kb. mint amikor beázik valami).
Csere menete:
Az érzékelő kiszereléséhez le kell venni a vezető oldali kereket. Az érzékelőt egyetlen csavar rögzíti, 5-ös imbusz kell hozzá (vizet kap ott rendesen, szóval csavarlazító a barátom), fent ahogy a vezeték átmegy a motortérbe csak erősebben ki kell húzni a vízzáró dugót és már jön is át a lyukon a csatlakozó. A vezeték rögzítése úgy történik, hogy gumi tömítőket kell belehúzni egy arra kialakított helyre. Egy helyen pedig ki kell tépni a lyukból a műanyag patentet (az új érzékelőn gyárilag van új patent). Remélem segít másnak is a történetem.
Az alábbi alkatrészt rendeltem: Delphi ABS speed sensor: SS20291 DEL/JK, apró szépséghiba a történetben, hogy a túloldalra való (jobbos) így a rajta lévő fém pántot meg kellett fordítanom a műanyag ház roncsolása nélkül (egy élmény volt). Szóval, ha valaki rendel akkor a párját kérje.
Elvileg ez balos: SS20089 DLC/JK és valamivel 6000Ft alatt megvásárolható.
Ha valaki igényli (a napokban úgyis ismét leveszem a kereket a bordás szíjak végre megjöttek) csinálok néhány képet róla és feltöltöm.