"Igen, de hol van ebben a szabadság?"
Ott, hogy nem köti őt a törvény. Jézus a megbocsájtással, az isteni egységgel, az önrendelkezéssel (rendezd magad a vitás helyzeteket) és felelősségvállalással visszaadta a lélek szabadságát, az önbizalmat.
"Ezért tanácsos leállni, de nem kötelező érvénnyel,..."
Igaz is, meg nem is. Ti. az igaz, hogy nem kötelező Jézust követni, s Jézus sem a zsidókat próbálta maga mögé állítani, Őt nem is igazán érdekelték a zsidók:
Mt15:12-14 „…Tudod-é, hogy a farizeusok e beszédet hallván, megbotránkoztak?
Ő pedig felelvén, monda: Minden plánta, a melyet nem az én mennyei Atyám plántált, kitépetik.
Hagyjátok őket; vakoknak vak vezetői ők:"
Viszont aki Jézust akarja követni, annak nem kell körülmetélkedni, nem szabad a törvényt elfogadnia.
Ezért mondja: ÁLLJATOK MEG! Nem azt mondja, hogy nyugodtan metélkedjetek körül, fogadjátok el a törvényt, aztn majd lesz valahogy...
És ezért figyelmezteti őket: "ha körülmetélkedtek, Krisztus néktek semmit sem használ."
Tehát nem lehet két lovat megülni egyszerre, aki Jézus mögé áll az nem metélkedhet körül...
"Amit szépen, lelkiismeretesen be is tartottak, amíg Pál rá nem világított annak elhagyhatóságára."
Ugyan, ne viccelj már...
Gondolkodj egy kicsit: Ki volt aki a Törvény ellen szót emelt? Ugye, Jézus.
Ki volt aki a törvény mellett tört lándzsát? Ugye, Pál.
Akkor most hogy lehet, hogy Pál saját maga ellen beszél? Magyarázd el ezt nekem, közben tartsd szem előtt a találó közmondást: Kutyából nem lesz szalonna....
"De vajon el lehet e hagyni a Törvényt, illetve törvény e az, amit el lehet hagyni? Avagy, miféle törvény az, amihez körömszakadtáig ragaszkodik az ember? Olyan, amilyet ő maga hozott?"
OK, Tök jó!
"Isten törvényei természetesek és a szívbe vannak írva."
Pláne OK!!! Erről beszélt Jézus!
Illetve Pál is ezen sajnálkozott, mert ugye, ő csak a törvényből tudta, mit lehet és mit nem, neki (mint hithű zsidónak) nem volt erkölcsi értékrendje. (A miértet ne firtassuk...) Számára, a zsidók számára a Törvény létkérdés.
Rm7: 7 „Mit mondunk tehát? A törvény bűn-é? Távol legyen: sőt inkább a bűnt nem ismertem, hanem csak a törvény által; mert a kívánságról sem tudtam volna, ha a törvény nem mondaná: Ne kívánjad.”
(Megj: A szívbe írt isteni törvény, amit Jézus is hirdetett, nem azonos a Jahve-Mózes isteni törvényekkel. Ezt soha senki nem akarja figyelembe venni, pedig mindennek ez az alfája és ómegája...)
"Kérdés, hogy miért tett volna ilyet, ha Jézus örök ellensége lett volna?"
Mert ezt a levelet nem ő írta... Ilyen egyszerű.