"Már kértem, de akkor mégegyszer: hol olvasható és milyen megváltástana van Pálnak?"
Már megírtam, de még egyszer:
ApCsel5:31 „Ezt az Isten fejedelemmé és megtartóvá emelte jobbjával, hogy adjon az Izráelnek bűnbánatot és bűnöknek bocsánatát.”
Rm 3:25 „Kit az Isten eleve rendelt engesztelő áldozatul, hit által, az ő vérében, hogy megmutassa az ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt,”
Gal 4:5 „Hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot.”
Ef 1:14 „A ki [Jézus] záloga a mi örökségünknek Isten tulajdon népének megváltatására,”
Tit 2:14 „A ki önmagát adta mi érettünk, hogy megváltson minket minden hamisságtól,”
1Kor 5:7 „…mert hiszen a mi húsvéti bárányunk, a Krisztus, megáldoztatott érettünk.
Zsid 9:12. „És nem bakok és tulkok vére által, hanem az ő tulajdon vére által ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, örök váltságot szerezve.”
Zsid 9:15 „És ezért új szövetségnek a közbenjárója ő, hogy meghalván az első szövetségbeli bűnök váltságáért, a hivatottak elnyerjék az örökkévaló örökségnek ígéretét.”
Zsid 9:22. „És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bűnbocsánat.”
Zsid 9:26. „Mert különben sokszor kellett volna szenvednie a világ teremtetése óta; így pedig csak egyszer jelent meg az időknek végén, hogy áldozatával eltörölje a bűnt.”
Zsid 9:28. „Azonképpen Krisztus is egyszer megáldoztatván sokak bűneinek eltörlése végett, másodszor bűn nélkül jelen meg azoknak, akik őt várják idvességökre.”
Sehol máshol nem találsz ehhez hasonló megváltás tant kivéve:
Jn1:29. "...Ímé az Istennek ama báránya, a ki elveszi a világ bűneit!"
Viszont ez annyira kirívó éppen Jánostól, hogy kénytelen vagyok utólagos beszúrásnak tekinteni.
Lásd: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152341502&t=9140994
Megjegyzem, a Bárány a jellemzően zsidó vonásokkal bíró Jelenések könyvében fordul elő rendszeresen.