A késletetett időzítésű ki/bekapcsoló áramköröket ismerem, de mivel – emlékezetem szerint – az egyszerűbb, és főként az olcsóbb megoldásra irányult a kérdés, azért nem foglalkoztam összetettebb kapcsolásokkal.
Az általam linkelt kondenzátor + diódás (video) megoldáshoz még egy gondolat. Előnye a csekély ár, egyszerű beszerelés. A változtatás lényege, hogy jelenleg bekötött ACC vezeték és a fejegység kapcsolatát meg kell szakítani, s a videón is látható módon a dióda-kondenzátor kapcsolást közbe kell iktatni, vagyis a rádió a továbbiakban mindenkor azon keresztül kapja gyújtáskor a (kapcsolt) tápot. Bekapcsolást követően a + ágba kötött diódán keresztül a kondenzátor feltöltődik a névleges feszültségre. A motor leállításakor a fejegység a kondenzátor segítségével bizonyos ideig fenn tudja tartanai a tápfeszültséget, ugyanis a dióda – videón is látható bekötése révén – megakadályozza a kondenzátor kisülését. Újbóli indításkor pedig minden kezdődik elölről. Így, tehát egy rövid idejű motorleállítás hátrányos következményi kiküszöbölhetők.
A kondenzátor értékét célszerű kísérletezéssel megállapítani. Ehhez célszerű a rádiót kiszerelni, és 12 V-os táp használatával beállítani a szükséges/elégséges késleltetést. Mint már korábban jeleztem – a videótól eltérően – nagyobb biztonság érdekében, változtatnék az alkatrészek értékén.
A kondenzátor és dióda (kellő biztonsági követelmények mellett) a rádió hátfalára is rögzíthető.