Törölt nick Creative Commons License 2019.08.26 0 0 185

Hát, mások nevében nem tudok nyilatkozni, ezért csak az én szempontjaimat írom le, aztán jön majd Neingang, és ő is elmondja, hogy neki miért hasznos az üvegház. :) De amúgy benn is nagyon sok virágom van, egy 1 m széles, 2 m magas Vittsjö szekrény minden üvegpolca jól megrakva a teraszajtó melletti zugban, a két konyhaablak (az egyik csak orchideákkal tele, három épp virágzik), plusz random ámpolnások és mellé a szekrénytetők egy része is belakva. :)

Nekem az első és legfontosabb szempont az volt, hogy kimentsem a szomszédasszonyom ridegtartásába vont növényeimet magamhoz. De ezek a növények jellemzően olyan dézsás (konténeres) növények voltak, amelyeket sose ültettem ki a kertbe, pont mert fagyérzékenyek, és ősszel ültethettem volna őket vissza a cserépbe, ha nem akarom, hogy elfagyjanak. Ráadásul pont egy durva fagyzugos helyen van a nyaralónk, tehát esélytelen lett volna, ott még edzett, helybe szokott növények is fagytak ki egy-egy kemény télen vagy májusi fagyban. Tehát az volt a menetrend, hogy nyáron kimentek a kertbe, télre a direkt emiatt beüvegezett déli tájolású verandán (hosszúkás parasztházat kell elképzelni, hosszú verandával, de nem rusztikusan berendezve, mert Pista bátyám eléggé modernizálta előttünk). Hamar rájöttem, hogy a növények imádnak ott lenni télen is, mert a házat folyamatosan 10-15 fokra fűtöttük télen is, és a déli tájolás meg a sok üveg miatt jó világos volt nekik. Amikor tehát kihoztam őket, akkor nyilvánvaló volt, hogy nem fogom padlófűtésbe kényszeríteni őket télre, kell valami más megoldás, egy jó kis teleltető.

Márciusban hoztam őket, és novemberre vettem meg ezt az üvegházat, amit a főbérlő engedélyével az első emeleti teraszra felállíttattunk. Két telet már tökéletesen üzemelt itt, nagyon elégedett vagyok. Egy kis fűtőszálas ventillátorral 13 fok körüli hőmérsékletet tartunk benne novembertől februárig. Aztán már elég a nap melege, hogy kibírják. Első télen még a korallvirágokat, pompás kutyatejeket, szobarózsákat stb. még benn tartottam, de felnyurgultak, megkopaszodtak, mert egyrészt a padlófűtés miatti száraz, meleg levegő sok volt nekik, másrészt nem tudtam őket a lakásban igazán világos helyre rakni. Ráadásul ez nem is az a környék, ahol télen olyan sokat sütne a nap. :) Így esett, hogy tavaly már volt benne növénylámpa, ami alatt a korallvirágok megvadultak, mert napi 10 óra megvilágítást kaptak, ahogy a virágoztató nagykönyvben meg van írva. :P (A nyaralóban nem kellett trükk, magától virágzott minden januárban a narancssárga, amit szintén kihoztam). 

Szóval egyre több növényt teszek ki, és a tél kivételével, amikor nem lehet nyitva az ajtaja, a nappaliból nyíló teraszon ülve pont ugyanúgy tudok gyönyörködni bennük, mintha benn lennének a lakásban, de mégis tudom, hogy jobban érzik magukat odakinn. Amik az kitárt ajtajú-ablakú üvegházban maradnak nyárra is, azok meg egész egyszerűen azért nem jönnek ki, mert ez egy déli terasz, és itt ha süt a nap megégnének, amikor meg jön a napi (jég)eső - ahogy a gyerekeim hívják) megáznának, nem győzném leöntögetni a szárazat kedvelőkről a vizet. Olyan időt kell ide képzelni, hogy a petúnia is utálja, mert hol kiszárad, hol vízben tocsog a földje. :D 

Használtam amúgy palántázónak is persze, de lassan felhagyok az erkélyládáim megművelésével (tavaly főzőtök, uborka, sóska volt, idén eper meg a sóska tavalyról, ami az üvegházon kívül telelt át takarás nélkül). :) Szóval azóta csak a pozsgásokat szaporítom, de azokat például benn, mini üvegházban, mert nincs hely idekinn. :)

Előzmény: Anyóca99 (183)