123János Creative Commons License 2019.08.25 0 2 669

Elég jól kitapasztaltam a káki tulajdonságait, hogy mennyire befolyasolja az öntözés és a nagymennyiségű csapadék a gyümölcs hullást. Hét-nyolc éves fáim vannak íme egy kép a Vaniglia kákimról. Jelenleg legalább 250-300 darab gyümölcs növekszik rajta, de a Costata is hasonlóan sok termést nevel.  Vaniglián néhol túl sok termés is van kellett volna ritkítani, de sajnáltam leszedni a szép gyümölcsöket. Különös dolog, hogy évekig a Costata egyik oldalán sok termés volt, de a fa másik oldaláról szinte minden gyümölcs lepotyogott. Nem tudtam mi okozza a fa egyik oldalának gyümölcs mentességét, de erre is választ kaptam, mert eltelt 2-3 év és egyenletesen mindenhol van gyümölcs.

Egyszerűen csak nem volt elég idős a fa, hogy megtartsa a gyümölcsöket. 

Senkit nem akarok meggyőzni, de nekem bevált a rendszeres, de mérsékelt öntözés. Ha nagymennyiségű csapadék húl le hirtelen és előtte szárazság volt hetekig, nem öntöztünk, akkor

nagyon sok gyümölcs fog lehullani a lökésszerű víz és tápanyag következtében. Ha a nagy csapadék előtt öntözzük a fákat, akkor is tapasztalható fokozott gyümölcs hullás de, lényegesen kevesebb a veszteség mintha egyáltalán nem öntöztünk volna. Alkalmanként csak kevés vízet kell kijuttatni, mert

nagy víz igénye nincsen a kákinak, de az folyamatos legyen. A nagymennyiségű öntözővíz is okozhat

fokozott gyümölcs hullást, ezért nagyon kell vigyázni, hogy véletlenül se öntözzük túl a fákat.

Öt évnél fiatalabb fák is nagyon sok virágot nevelnek, de csak kevésből lesz érett termés, de ahogy idősödnek a fák úgy növekszik a termés mennyisége.

Ahhoz, hogy 200 darabnál több termést kineveljen egy kákifa legalább 6-7 évesnek kell lennie, de a 6-7 év alatt komolyabb fagykárt nem szabad elszenvednie, mert akkor az évekkel visszavetheti a fejlődést. A védett fekvés nem minden, mert kell a káki neveléshez szerencse is, mert ha ültetést követő néhány évben elég enyhe a tél, akkor az nagyban hozzájárul a sikerhez. Nekem nem volt ilyen szerencsém, mert 2011-ben ültettem a Vaniglia és Costata fákat, de 2012 februárjában volt -25,-26 C fok hideg természetesen visszafagytak a fák. Szerencse az volt, hogy takartam a fákat és az oltás felett mind a két fajta megfakadt, nagy erővel újra hajtott. 

Előzmény: diospyros (668)