diospyros Creative Commons License 2019.08.25 0 0 668

...éppen ezért el kellene engedni már ezt a "folyamatosan öntözzük,

és ezért megtartja a termést" elméletet. pontosabban a folyamatos öntözés mindenre gyógyír fajtától, talajtól, termőhelytől életkortól, időjárástól függetlenül... elmélet nem teljesen állja meg a helyét.

nem ilyen egyszerű a képlet...!

egyrészt a természetes csapadékot nem tudjuk kiszámolni. ha folyamatosan is öntözünk, még akkor is az eső-özönvíz anomáliája is belép...

TÉNY, hogy a káki szereti a vizet, sőt kijelenthető, hogy vízigényes. (ellentétben a kertészeti reklámokkal) hogy mást ne is említsünk, mint a lédús gyümölcsök kinevelése.

DE.

a több víz a jobb vegetatív növekedést segíti (nagyobb fa - nagyobb felületen több termés),

ami előnyös is meg nem is, ismerve Magyarország fagyhelyzetét.

okosan lehet és kell öntözni.

volt egy 2 éves kísérletem. 2 teljesen különböző helyen van kákim. a nyugat-magyarországi fát rendszeresen és egyenletesen öntöztem tavaly és idén is.

JUTALOM: tavaly 300 db termésből (cseresznyétől az alma méretig dobálta le folyamatosan)

0 db maradt. az utolsó szemet érés előtt 3 héttel vetette le a mélybe :) :(

idén is már csak 6 db van a 200 db-ból.

MIÉRT?

1. folyamatos öntözés ellenére jöttek az alpokaljai zivatarok, tönkretéve a projektet.

özönvíz után erős hullás. aszályban nem. de öntözve volt aszályban is!

2. fajta: Tipo. nagyon hajlamos a dobálásra, ebből a szempontból nem jó fajta, de amúgy szép nagy gyümölcse... lenne itt.

3. fagy: a legfontosabb. a fa akár évekig állítja helyre magát. sok jó tulajdonsága van a káki fának, de nagy hibája, hogy rosszul forrnak be a sebei (rossz kalluszosodás, ld. nehéz oltás) - pl. egy cseresznyefa egy nagy sebet is pár év alatt gyönyörűen gyógyít...

a helyreállítás alatt nem foglalkozik a terméssel, hátráltatja, ledobálja!

de ez sem ilyen egyszerű. a kákifák nagyon "okosak". a haldokló (pl. fagytól helyrehozhatalanul kéregrepedt) fa felméri helyzetét, átlátja, hogy nincs jövője, így gyorsan a gének örökítésére (gyümölcsözés) fordítja energiáját... de buta is, mert termése magtalan... de nem tud mit tenni...

a fa kidől egy viharban, de jön az új sarj a tövénél.

a szombathelyi fa első és utolsó termőéve 2015-ben, 3 évesen volt. kb. 20 kezdeményből 10 érett be.

azok az évek a kegyelem évei voltak. 2013-2017. nem volt fakipusztító fagy.

de volt tavaszi. 16, 17-ben, ápr. 19 és 21-én, -2-3 fok. levitte a teljes lombot.

durva volt. a fa nem halt meg, de újraindult, de megviselte. nem termett utána éveken.

18.03.01. -18 fok. előtte héten plusz 15.

nem repedt el, de megviselte. nem termett 18-ban. idén lesz sztem pár szem. ennyi károsodás után megértem a fa viselkedését. a gyógyulás elindult, tart. de lesz-e ebből a fából normális? igen, de ne kapjon megint extrém fagyot pár évig.

---

kontroll csoport a kísérletben "néhány" :) Tipo, a káli-medencében:

nincsenek öntözve, sőt kevés vizet kapnak az égből, ilyen a mikrokörnyezet...

van gyümölcs...

---

zalai káki ültetvény: jó fekvésben van, ez tény.

jó fagylefolyás. Magyarország délebbi részén. eltalált telepítési év (=szerencse),

2013-tól volt 4 nyugodt éve megerősödni.

kötött talaj: megtartja a vizet (és tápanyagokat), nem kell annyit öntözni.

korábban, fiatalon jobban voltak öntözve.

kb. 7 évesek a fák, gyökerük mélyen - kivédik a csapadék anomáliákat.

jó fajta hullajtás szempontjából: Rojo.

(de fagytűrés szempontjából nem a legjobb, de ott ez nem annyira gond.)

...és persze plusz szakszerű gondozás és szeretet :)

Előzmény: laca5 (663)