balivi Creative Commons License 2019.08.22 0 0 22693

Az alábbi 4 szöveg különböző teremtéstörténet.
Atum / Amun-Ra Himnusza (I.E. 24.-22. Század Óegyiptom)

Ptah Himnusza (I.E. 22.-20 sz. Óegyiptom)

1Mózes 2: 4 - 3:21 (I.E. 7. század)

1 Mózes 1: 1 - 2: 3 (I.E. 6.-5. Század)

Namost Atum egy kisebbrendű Isten, Ptáh a magasabb rendű. Mindkettő teremt, de különböző módon. Részlet Atum Himnuszából:
"Sok élőlényt terveztem,Mindnyájan a szívemben voltak, és a gyermekeik és unokáik,Aztán közösültem a saját öklömmelA saját kezemmel maszturbáltam.A saját szájába ejakuláltam.Kilélegeztem  Shu-t a szél. Kilegyintettem Tefnut, az esőt.Öregember Nun a tengeren tenyésztette őket,Szem a felügyelő vigyázott rájuk."

Ez Amun-Ra és az ő fallosza, amely megmutatja kreatív erejét

Ezzel szemben a dicsőséges Ptah már kifinomultabban, gondolattal és szóval teremt. Részlet Ptah Himnuszából:

"Ptah életet adott az Ennead minden tagjának és minden egyes lelkének. Mindegyikük a szívében és a nyelvén lévő szavakon keresztül jött létre. Horus kijött, és Thot a Ptah szívében lévő gondolatokból és a Ptah nyelvén lévő szavakból jött ki."

A fenséges Ptah, aki az ajkával és a nyelvével hoz létre, nem a falloszával és a spermájával. Mintha nem is lenne nemi szerve, de van, és inkább egy hímnős entitás képét mutatja.

A Genesis eredetileg a 2. fejezet 4. versével kezdődött. Itt az Úristen (Yahwe Elohim) működése nagyon hasonló Amun teremtéséhez, Ádámot az agyagból formálja, itt az orrába lehel, hiányzik az orális aktus, mindenesetre a hasonlóság feltűnő.
A másik teremtési történet, 150-200 évvel az első után íródott, és nagyon különböző stílusban. 1 Mózes 1: 1 - 2: 3 (I.E. 6.-5. Század)
Az ebben szereplő Isten olyan mint Ptah, aki szóval és gondolattal hozza létre a teremtést. Azt is láthatjuk, hogy a későbbi szöveg célja a korábbi szöveghez való csatolás, hogy gyengítse a dominanciáját. Célja, hogy megváltoztassa azt a kontextust, amelyben a korábbi szöveget értelmezték.

Ennyit tudok hozzátenni a témához.

Előzmény: kitadimanta (22691)