"Jézus minden " tanítása " megtalálható valahol a zsidó ószövetségben is."
Csak az a baj, hogy nagyon kevés található meg. Egy része igen, de ezen nem kell csodálkozni, hiszen a kánaáni mitológia/legendárium beépült az Ószövbe, s része lett annak, néhol átírva, átformálva, máshol változatlanul hagyva. Néha könnyű felfedezni, máskor csak üggyel-bajjal lehet kihámozni.
Zsolt 40,7 "Véres áldozatot és ételáldozatot nem kedveltél; füleimet fölnyitottad; égőáldozatot és bűnért való áldozatot sem kívántál."
Zsolt 51,18 "Mert nem kivánsz te véresáldozatot, hogy adnék azt, égőáldozatban sem gyönyörködöl."
Vesd össze Mózes/Jahve törvényével:
4M3:13 „Mert enyém minden elsőszülött; a mikor megöltem minden elsőszülöttet Égyiptom földén, magamnak szenteltem minden elsőszülöttet Izráelben; akár ember, akár barom, enyéim legyenek: én vagyok az Úr.
3M27:29 Senki, a ki teljesen az Úrnak szenteltetett az emberek közül, meg ne váltassék, hanem halálra adassék bizonynyal.
És a páli változattal az Újszövben:
Rm 3:25 „Kit az Isten eleve rendelt engesztelő áldozatul, hit által, az ő vérében, hogy megmutassa az ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt,”
1Kor 5:7 „…mert hiszen a mi húsvéti bárányunk, a Krisztus, megáldoztatott érettünk.
2Móz 20,13, "Ne ölj."
Vesd össze Mózessel:
Ez 9:6. Vénet, ifjat, szűzet, gyermeket és asszonyokat öljetek meg mind egy lábig,
Alább melyik az igaz?
2M25: 2. Szólj az Izráel fiainak, hogy szedjenek nékem ajándékokat; minden embertől, a kit szíve hajt arra, szedjetek nékem ajándékokat.
5Móz 10,17. „Mert az Úr, a ti Istenetek, isteneknek Istene, és uraknak Ura; nagy, hatalmas és rettenetes Isten, a ki nem személyválogató, sem ajándékot el nem fogad.”