laca5 Creative Commons License 2019.08.15 0 1 3111

Sziasztok!

Összesítettem a zöldbe fás oltásaim eredményeit.

Összességében 50%-on sikerültek, ami nem sok szerintem. De ami nagyon érdekes, hogy, hogy a sikeresség mennyire időszak függő. 

Egy-egy alkalommal max 5-6 oltás fért bele időbe, illetve a szalagom is elfogyott egy időre, így az alábbi grafikon szerinti arányokat értem el.

Volt benne szigetelőszalagos oltás, ami 0%-ban sikerült (3:0), illetve ipari folpack ami 50% 2:1.

Ezeket is mind tartalmazza az alábbi grafikon.

Május végétől (05.23) drasztikusan rossz az eredmény! Ha emlékeztek, június elején köszöntött be egy elég meleg és száraz időszak. A következtetésem, hogy lehet még júniustól is kísérletezni, de az eredmény nagyon kiszámíthatatlan (rossz) lesz. 

A most leírt végeredményem is lehet majd még rosszabb, mert ami eddig nem hajtott ki, nem is fog, ami meg kihajtott, azok között is van még gyengécske, ki tudja túléli-e a telet.

Kipróbáltam még továbbá a zöldbe-zöld szemzést is, oltószalaggal, július 13-án. (nem mutatja a grafikon) Ez 50%-ban sikerült (2:1).

Az érdekessége volt, hogy a donor szemeket egy élő vesszőről vágtam, nem is kellett emiatt visszavágni, a vessző szépen begyógyult. Az alany vesszőt természetesen visszavágtam. Most 30cm-nél jár.

3 fajtánál a megindult oltáson fürtök is maradtak. Sajnos arra nem gondoltam, hogy élettanilag ezek a későn keletkezett fürtök külön menetrend szerinti fürtvédelemre szorulnának, így, mire észbekaptam, már egy fajtának mindhárom fürtjét elvitte a fürtperonoszpóra. De szó szerint letarolta, még a kocsányt is. Ez a fajta a Jubilej Novocserkaszk volt, ugyanilyen kondíciók mellett a Tigin és a Grof Monte Cristo karcolás nélkül megmaradt. 

Erre legközelebb gondolni kell, de előrejelzést ad a sérülékenységre is.