Tuarego Creative Commons License 2019.08.12 0 0 523

felhívtam rá a figyelmedet, hogy az Univerzum energiái a kozmológiai infláció során keletkeztek az üres (vagyis gerjesztetlen) Higgs skalármező zérusponti energiájából. Azáltal, hogy ez a negatív nyomású skalármező gravitációsan tatszító hatású, s a tér ettől beinduló tárulása során nem változik az energiasűrűsége. Tehát nem a semmiből, hanem egy jól meghatározott energiamennyiségből indulva jött létre a ma belátható Univerzumban lévő minden energia.

Nemrégiben még azt bizonygattad, hogy a semmiből keletkezés igenis lehetséges, de hagyjuk…

Mármost, ha a Higgs-skalármező előbb létezett, mint mikor az Ősrobbanás kezdeti pillanatában megindult az expanzió, akkor ennek a mezőnek, vagyis a Higgs-bozonoknak az időbeli világvonala az Ősrobbanás elé kell, hogy érjen, tehát e-szerint is volt valami az Ősrobbanás előtt. S persze további kérdésként merül fel, hogy ez a Higgs-skalármező hogyan került abba a gerjesztetlen állapotába, vagyis ennek mi volt az előzménye. Az nem magyarázat, hogy egy „kvantumfluktuáció” lépett fel, mert az semmiben sem különbözik attól, mintha azt mondanánk, hogy „abrakadabra, hipp és hopp, legyen világegyetem!”…Mert ugyan ki vagy mi készteti az üres mezőt arra, hogy fluktuálódjon, gerjesztődjön?...

Akárhogy is nézzük, ha nem feltételezünk fel valamilyen valós fizikai előzményét az expanziónak, akkor az nem más, mint mitikus teremtés vagy varázslás.

Aki a relativitáselmélet ilyen alapvető összefüggéseiben tájékozatlan, az nem lehet képes értelmesen hozzászólni a kozmológiához.

Mondtam már, hogy hagyd ezt abba, mert akkor én is kénytelen leszek ismét rámutatni arra, hogy engem ne oktasson olyan a kozmológiában, aki nincs tisztában azzal, hogy a szupermasszív fekete lyukak miért nem sugároznak.

Előzmény: construct (504)