Sziasztok!
Segítséget kérnék. Budapest IV.kerületben önálló családi házat szeretnék kívülről felújítani.
Ma voltam bent az önkormányzatnál, engedély nem kell, és elvileg bejelentés sem (tehát kivitelező és e-napló sem), településkép, meg ilyeneket megnézték, szóval részükről okés a dolog, DE. Azt mondták nézzem meg 191/2009. kormányrendelet 22.§-át, ha abban szerepel az általunk végzendő munka, akkor lehet mégis kell bejelentés (és tervezés és e-napló).
Szóval én ehhez nagyon nem értek, hátha ti már jobban benne vagytok:
- lesz tetőcsere. Régi palát szedünk le (veszélyeshulladék, hivatalosan lesz elszállítva) és a gerendák maradnak, csak a cseréplécezés lesz új, meg 1-2 helyen jobban ki kell nyúlnia a tető végének, aljának, nem tudom hogy hívják, mert jelenleg nem lóg ki pár helyen, ezért ott a szigetelés miatt bővítik majd. De ez pár négyzetmétert jelent csak, nem nagy részen lesz, viszont az önkormányzat szerint ez bizony már bővítés, amire lehet mégiscsak kell bejelentés. Jajj, nekem, most pár nm miatt komolyan fogadjak tervezőt (nincs is ismerősöm, tehát mi alapján válasszak, meg gondolom nem két fillér, nincs betervezve a költségekbe, tetős ember nem is mondott ilyet, hogy kéne). A pala helyett könnyű tető lesz, tehát statikailag nincs gond.
- lesz ablakcsere. itt van ahol kisebb lesz az ablak és van ahol megszünik, mert kis helyiségben túl sok és túl nagy ablakok vannak. Ez az önkormányzat szerint nem lesz bejelentés köteles sem, de az ablakos szerint meg nem lehet csak úgy méretet változtatni, befalazni... na okés, most akkor mi van??? Egy helyen lehet lesz áthidaló, na ez már az önkormányzat szerint is megfontolandó, mert ha bizonyos anyagból készül, akkor már kell a hatóság...
-lesz hőszigetelés 20 cm. Erre egyértelműen azt mondta az önkormányzat, hogy nem lesz semmi dolgom a hatóságokkal. Ez így okés?
- és elbontanak egy kéményt, erre meg rá kell kérdeznem a kéményeseknél, bár ellenőrzéskor sosem kérdezik azzal mi van, lehet az már használaton kívüli náluk is
Köszi, ha bármiben tudtok segíteni
Akár ajánlani valakit, aki tisztába teszi mire kell figyelni.
Amúgy az önkormányzat azt mondta ilyen munkálatok, amiket én tervezek jobbára a tudomásukra sem jut, csak akkor, ha valaki feljelent. Na én ettől félek, elég rosszindulatúak a szomszédaim, inkább megelőzném a bajt.