Bocsi, igaza van a construct-nak, rossz forrást adtam meg az előbb. Itt egy jobb, ráadásul sokkal olvashatóbb is:
http://www.hawking.org.uk/the-beginning-of-time.html
"Az időbeli végtelenség problematikáját"
Nem tudom, mire gondolsz. Az időbeli végtelenséggel nincsen semmi probléma. Szerintem simán lehetséges, hogy akár végtelen sok olyan dolog létezik, amiben van negatív vagy pozitív irányban végtelen idődimenzió.
De nincsen rá szükség. Amikor az utolsó proton elbomlik, megszűnik az idő dimenziója is. Nem kell végtelennek lennie pozitív irányban sem.
Nem, a probléma nem a végtelen, hanem az oknélküliség. Hogy nem múlik semmin a világ milyensége. Meg az, hogy egyáltalán létezik. Ami furcsa, mert a természetben amikor valami lehetne máshogyan is, akkor mindig van egy oka annak, hogy pont úgy van, és nem máshogyan.
Ebből a problematikából ered az az elképzelés, hogy végtelennek kell lennie a múltnak. Akár ciklikusan, akár nem. És akkor mindennek van oka.
Csak hát ez nem így működik. Ha egy fizikai objektumban van egy végtelen vagy ciklikus idődimenzió, attól nem lesz megmagyarázottabb, hogy miért létezik, és miért pont olyan, amilyen.
Szóval szerintem az egy téves intuíció, amikor a kozmológiában megpróbáljuk elkerülni az előzmény-nélküliséget. Főleg, ha azt nézzük, hogy a kvantumfizika révén konkrétan ismerünk is olyan jelenséget, ami a legjobb modellek szerint teljesen véletlen, nem határozza meg semmi. Szóval ez a fajta megalapozatlanság nem idegen a természettől.