Sziasztok!
Készítettem egy videót Mercatelli, Costata és Vaniglia datolyaszilvák mai állapotáról.
https://www.youtube.com/watch?v=z4t_tNlU67c&feature=youtu.be
Szépen növekednek a datolyaszilvafák gyümölcsei. Nagyon sok gyümölcs van a Vaniglián fontolóra vettem a gyümölcs ritkítást, mert 8-12 darabos fürtökben lógnak a gyümölcsök a fán, de végül úgy döntöttem, hogy a fa központitengelyéhez kötözöm az ágakat. Gyümölcsök hullása nem jelentős, mert jól működik a néhány naponta 20-30 liter öntözővíz adagolása fánként. Vaniglia-Mercatelli páros virágzásakor kedvezőtlen volt az időjárás, ezért kevesebb mag van a Vaniglia gyümölcsökben 0-3 darab. A Vaniglia gyümölcsök csak akkor keményen is édesek, ha legalább 4 mag található a gyümölcsökben.
Alföldi viszonyok közt is lehetséges datolyaszilva gyümölcsöket termelni, de sokat segít, ha két ház között falhoz közel ültetjük a fákat. A sikerhez az is hozzátartozik, hogy az utóbbi időben sokkal enyhébb a tél mint 20-25 éve.
Az elfagyás kockázata így sem zárható ki teljes mértékben, de mindenki ennek tudatában ülteti a fákat. Próbáltam város szélen ültetni Costata datolyaszilvát, de esélytelen volt, mert kéregrepedés miatt elpusztult. Nikita's Gift ugyan itt már 7. éve szépen díszlik, ebben az évben is sok gyümölcs van a fán.