De örültem volna ha az a spanyol nick nem marad árván azzal a kultúrmegállapításával.. :-))
A "mi" tudatról.. Nem rosszul fejezted ki magad, hanem most arrébb vitted a lámpát. Innen megvilágítva is egyetértek a lényegben és csak apróságokban vitatkozhatnék..
Egyetlen lényegi különbséget látok, de azt is csak innen.. és az én szememmel nézve. Hogy az egó nem engedi.
Szerintem amikor egy-egy döbbenetesen jó elmélettel találkozom akkor az egóm vigyázzba vágja magát és tisztelegve engedi maga elé. Azt nem tudom hogy ez másokkal a döbbenetesen jó elméletek hiánya miatt, vagy az egó "alaki gyakorlatai" hiánya miatt nem fordul elő.
(deazééér döbbentettem már meg párszor másokat)
Egy kicsit visszautalnék az értekezésed fafűrészelős részére : én ilyesmit is játszom. Tűzifafűrészelés közben tényleg lehet találkozni oda nem illő dolgokkal a fában, de azt amit te mondasz talán idén láttam először. Egy.. vagyis két puskalövedéket tett úgy a magáévá a tölgyfa hogy csak az idegen anyag méretét és nyomait lehet látni benne, de a láncfűrészfogak élei már abszolút nem sérültek.
De amit te mondasz esetek, ott az idegen anyagok idegen anyagként találhatók meg a befogadó közegben.
Magamra vetítve a dolgot : ha már nem tudom hogy egy frappáns "saxöveg"-et honnan is szedtem, az egy puskagolyó formájú rozsdafolt az elmémben. Ha tudom hogy kitől idézem, akkor azon az acélon még elszakadna a lánc - de ha már saját gondolatomként mondom, akkor műszerekkel sem kimutatható hogy hogyan kerültek szétoldódott vasrészecskék a tölgyfába.