kitadimanta Creative Commons License 2019.07.20 0 0 10865

"Ezt most hogy érted? Hogy az nt az nem Ten?"

Igen, körülbelül... Ez csak sejtésem, de kezd érlelődni bennem...

"A magyarban betűket lehet csre-berélni -különösen azonos hangkategórián belül-, visszafelé olvasni stb."

Van, amikor lehet, de nem lehet általánosítani. Pl kar-rak, lék-kél (kel) rúg-gur(ul), gér-rég, mer-rem(él) stb.

"A kínai jelek hasonlóságából nem következik,"

Az ősi jelkészlet a kínaiban is fellelhető (szerintem), mint a magyarban.

Tehát a kínai jelek jelentése támpontot adhat a jelek eredeti értelmezéséhez.

"Kínai kereskedők vitték oda a kőkorban?"

Nem tartom a jeleket kínai eredetűnek, csak annyit gondolok, a kínaiak is megőrizhették az eredeti formát és tartalmat.

"Szó sincsen még ekkor a nemek szétválasztásáról, vagy egyáltalán emberről.

Férfi és női minőség a kiteljesedett teremtésben van."

Nem tudom, időben hova helyezed el a nemek szétválasztását, és azt sem tudom, hogy ennek milyen tartalmi hátteret tulajdonítasz, (mit jelent ez a gyakorlatban) és a kiteljesedett teremtés fogalma sem világos...

"Istennek nincsen neme, csak a teremtett képviseleteinek."

Persze, hogy nincs! Ezzel csak a kettősséget fejezte ki az ember.

"A duális teremtők eszméje az ősvallás leromlását jelenti, akár milyen régi és nagyszerű kultúra vallja is ezt."

Nem látom ebben a leromlást, talán mert nem ismertek a korábbi "leírások" elképzelések.

"Ebben követem Ipolyi nézeteit, aki bizony minden mai vallást leromlásnak tekint."

Amiben igaza is van, hiszen a mai vallások szakítottak a korábbi duális alapú rendszerrel, s egy működésképtelen szélsőséges, ( egyensúlyhiányos) monoteista elképzelést követnek. Ezekben már csak amolyan "háttérinformáció" a duális elem, amit rendszerint körömszakadtáig tagadnak pl. "Teremtsünk embert a mi képünkre, férfiúvá és aszszonnyá teremté Isten az embert." Sehol nem látod azt a kézenfekvő és egyedül kiolvasható magyarázatot, miszerint e mondatnak megfelelően Isten is férfi és nő.

"Ezek között nincsen duális teremtő. Legalábbis a magyar képek szerint."

A megrendelő Kat. Egyház nyilván nem a duális teremtő ábrázolását, hanem ellenkezőleg a júdaista egyistent kívánta megjeleníteni. Így érthető, miért jelentkezik a templomok mennyezetén ez a hiány.

Meg kell jegyezni, hogy ez a hiány csak látszólagos, mert nagyon sok kazetta rajza tengely-szimmetrikus, ami eleve a dualitásra utal: I., II, VIII, X., valamint a csetfalvai és az énlakai kazetták.

http://www.magtudin.org/Kazettas.htm

De azért itt-ott találkozunk a dualitás valamilyen ismert szimbólumával, mint pl a csengersimai mennyezet egyik kazettáján:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kazett%C3%A1s_mennyezet utolsó kép: Nap és a Hold.

Előzmény: ketni (10863)