Még jó, hogy betetted! Rég néztem már, és igen, cinkhiányos némelyik növényem, nem is kicsit. :(
Szóval hátha másnak is hasznos lesz:
A cinkhiány tünetei
A cinkhiány jelensége nem mondható nagyon gyakorinak és általánosnak a növénytermesztésben, de egyes fajok, növénycsoportok esetében rendszeresen megfigyelhető. A megjelenés gyakorisága alapján a szakirodalom négy csoportot különböztet meg:
- nagyon érzékenyek: kukorica, bab, szója, komló, len, szőlő, a gyógynövények közül a ricinus, továbbá a citrusfélék,
- közepesen érzékenyek: burgonya, cukorrépa, lucerna, hagymafélék, paradicsom, vörös here, gyümölcsfák (alma és körte),
- kismértékben érzékenyek: zab, árpa, búza, rozs, mustár, borsó, sárgarépa, spárga és több gyógynövény, mint például a menta,
- nem érzékenyek: a többi termesztett növény.
A cinkhiány okai és előfordulása
A talajok cinktartalma általában elegendő a növény egészséges fejlődéséhez; hogy mégis jelentkezik, az inkább a közvetett okoknak tulajdonítható:
- magas talaj-pH,
- savas talajon helytelenül végzett meszezés,
- 5% feletti talajmésztartalom,
- foszfortúltrágyázás,
- magas, nehezen bomló szervesanyag-tartalom esetén (palántanevelésnél és cserepes dísznövénykultúrákban tőzegalapanyagú közeg használata során)
A cink pótlásának módjai
A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, amikor a levélen keresztüli növénytáplálás hatékonyabbnak bizonyul, vagy egyetlen megoldásnak tűnik bizonyos tápanyag-ellátási zavarok, így a cinkhiány megelőzésére, illetve megszüntetésére is.
Ilyen eset az, amikor a gyökérzet a cinket a felsorolt okok miatt nem vagy csak nehezen tudja hasznosítani (relatív tápanyaghiány), és a talajon keresztüli felvétele pótlólagos trágyázás esetén sem lenne biztosítva. A legegyszerűbb cinkvegyületek, amelyek a vízben jól oldódnak, mind számításba jöhetnek a lombtrágyázás során, ezek közül a legismertebb és legtöbbet alkalmazott a cink–szulfát. Ára is kedvező más cinkvegyületekhez (lombtrágyákhoz képest), vízben jól oldódik, a legtöbb permetező szerrel keverhető.
Lombtrágyázási hibák
Előfordul, hogy a lombtrágyázás nem váltja be a hozzá fűződő reményt, a várt hatásfok elmarad. Legtöbbször nem a készítmény rossz, a gyenge hatásfok a helytelen alkalmazásra vezethető vissza, ezért a lombtrágyázásnál a következő általános szabályok betartását javasoljuk:
- Minden esetben jó minőségű, lágy vizet használjunk, mert kemény vagy erősen szikes (magas EC-értékű) vízben azonnal kicsapódhat.
- Jobb hatásfok érhető el, és kisebb a perzselési veszély is, ha hígabb oldatot készítünk (0,1-0,3%). Inkább gyakrabban ismételjük meg a permetezést, mint túl tömény oldatot használjunk.
- A lombtrágyaoldat EC-értéke – ami összetevődik a lombtrágya töménységéből, a növényvédő szer töménységéből és az öntözővíz sótartalmából – együttesen ne haladja meg a 2,5-3 EC-t.
- A lombtrágyázás csak akkor hatásos, ha nagy, fejlődésben lévő, egészséges lombozatara juttatjuk ki a permetszert.
- Száraz időben, nagy melegben gyengébb a lombtrágya hatásfoka, mint párás időben, ezért inkább a reggeli és délutáni órákban jó lombtrágyázni.
- A lombtrágyát elsősorban a fiatalabb levelekre, hajtásokra juttassuk, mert ott gyorsabban hasznosítja a növény.
- 15C alatt jelentős mértékben romlik a lombtrágyák oldékonysága, ugyanakkor 21-22 0C felett egyes vegyületek bomlása, gázosodása történhet meg, ami nemcsak abban jelentkezik, hogy rosszabb a hatásfoka a készítménynek, hanem abban is, hogy már a lombtrágya hígabb töménységben is perzsel. Lehetőség szerint 18-20C-os vízzel oldjuk a lombtrágyakészítményt.
- Egyszerre három szernél többet ne keverjünk össze.
- A lombtrágyák döntő többsége növényvédő szerekkel is kijuttatható. A jó oldódás miatt fontos a bekeverési sorrend. Először a por alakú (WP) növényvédő szert oldjuk fel, ezt kövesse az oldatformájú növényvédő szer hozzáadása (EC), és csak ezután keverjük be a lombtrágyát.
A levéltrágyázás nem helyettesíti a talajon keresztüli trágyázást, annak csupán kiegészítője! |