Szisztok!
Néhány info a mai tordasi kajszi napról. Én először voltam ilyen rendezvényen, de nagyon tetszett, sok szakmai infó mellett az ültetvénybejárás és helyszíni információcsere kifejezetten hasznos volt. Az alábbi kiemelések szubjektívek részemről, viszont az ott elhangzottakat igyekszem objektíven visszaadni.
Az első előadások a kötelező formalitásokon túl azt hangsúlyozták, hogy a tordasi NÉBIH-es kajszi kísérleti ültetvény európai jelentőségű, a hazai nemesítők mellett a legnagyobb külföldi nemesítő házak is itt tesztelik a kontinentális klímának való megfelelésüket az egyes fajtáknak, fajtajelölteknek. Összesen 198 féle kajszifajtájuk van, hazai és a legnagyobb külföldi nemesítők, szaporítóanyagkereskedők (pl.: IPS) fajtái is.
Ezt követően a Tolna megyei kisvejkei szövetkezet/egyesület stb. vezetője elmondta, hogy az elmúlt 4-5 év tömeges Pinkcot telepítései miatt ennek a fajtának az érési idejében bedől a piac, idén a magyar Pinkcot a hazai nagybani(k) mellett a bécsi nagybanit is bedöntötte (0,5 EUR/kg). Az ezt megelőző fajtákat még jó áron lehet eladni, az ez utániakat is, de a Pinkcot nagy részét ők ki fogják vágni. Ugyanakkor másrészről a magyar fajták a reneszánszukat élik, a magyar fajtakörnek még a cefre barackja is 200-250 Ft-ért megy, a külföldiekért csak 150-200 Ft-ot adnak. Továbbá kiemelte, hogy szerinte a kajszi önköltségét még a leghatékonyabb műveléssel sem lehet 80-100 Ft/kg alá vinni.
A legnagyobb osztrák kajszis kutatóközpont (Klosterneuburg) vezetője elmondta, hogy Ausztriában leginkább a karcsú orsó koronaalak dívik és üzemi körülmények között a max. 10%-os pusztulás (10 év alatt) az elfogadható. Kiemelte a szaporítóanyag minőségének fontosságát, szerintük a kézben oltott szaporítóanyagoknál kisebb a kockázat, mint a szemzetteknél, továbbá a törzs fehérre meszelését is úgy találták, hogy hatásos lehet különböző baktériumos és gombás betegségek terjedése ellen. Az új fajtákkal szerinte óvatosan kell bánni, 10-15 év tapasztalatgyűjtés után lehet csak igazán megmondani egy fajtáról, hogy az beválik-e. A bio vonal a kajszinál azért nem erős, mert a nem bio barackot is jó áron el lehet adni, ugyanakkor egyre több helyen próbálkoznak, különböző módszerekkel (pl.: zárt termesztőrendszerekben). A legnagyobb jelentősége a fajtaválasztásnak van és náluk egy Lisa nevű svájci nemesítés a legellenállóbb a betegségeknek bio körülmények között. Az új trendek közül azt emelte ki, hogy a gépesítés (nyári zöldmetszés, termés/virágritkítás) egyre nagyobb teret nyer.
Volt egy meghívott olaszországi nemesítő, de ő leginkább őszibarackról/nektarinról beszélt, az egyetlen kajszis vonatkozás egy Albinova nevű saját nemesítés volt, ami az olasz standardnak számító helyi etalon fajta (az „olasz gönci magyar kajszi”) ízét tudja produkálni modernebb fajtatulajdonságokkal. (Megj.: kint az ültetvénybejárásnál meg lehetett kóstolni, szerintem ízre semmi extra, viszont nem magvaváló…)
A nap leghasznosabb része az ültetvénybejárás volt, rengeteg fajtát végig néztünk, amit lehetett meg is kóstoltunk. Egy fajtát emelnék ki – Ceglédi bájos, ami most lett államilag elismert fajta. Nagyon magas cukortartalom, jó íz, késői virágzás, öntermékeny, virágmonília rezisztens – de legalább is toleráns. Mindezt persze a ceglédi nemesítőállomás munkatársa mondta, de az íze tényleg jó volt úgy is, hogy a teljes éréshez még 3-4 nap biztosan kell neki itt Tordason. Ezen kívül néztünk még számos egyéb fajtát már ismert franciákat (Bergarouge, Bergeval), olaszokat, cseh és szerb nemesítéseket, és persze magyarokat is. Itt leginkább a fajtaleírásokban amúgy is szereplő tulajdonságokat ismertették. Volt egy rövid kis gépbemutató a KITE részéről is, kasza és műtrágyaszóró volt bemutatva.
Amit még kiemelnék, az Pénzes Béla professzor értékes és gyakorlati hozzászólásai, miszerint a poloskák ellen az érésközeli baracknál egyedül a Karate Zeon használható és egyelőre még hatásos ezek ellen a kártevők ellen, de a nagy melegben ennek a kontakt szernek is csak rövid hatóideje van. Továbbá megjegyezte, hogy a júniusi kánikula a kajszi érését nem hogy segítette, hanem inkább hátráltatta, noha sokan ennek az ellenkezőjét várták.
„Röviden” ennyi, elnézést, ha túl hosszúra nyúlt a beszámoló – igyekeztem a friss élményeket gyorsan leírni.