Szia!
Nekem egy 2015. IX. havi 1.6BlueHDi 120LE EAT6 automata váltós Grand Picassom van, melyet örömmel és élvezettel használok.
Tavaly szeptember végén vásároltam használtan 147ezer kilométerrel, most 168ezer van benne.
Abszolút meg vagyok vele elégedve, tágas és kényelmes, húz/gyorsul amennyire kell.
A karbantartásokra odafigyelek, vásárlás után megvolt minden szükséges és éppen akkor nem szükséges, de általam megkívánt szerviz (vezérlés csere csak 175ezernél kellett volna, de megcsináltattam, és a váltóban is cseréltettem olajat a következő szervíznél), majd 15ezres szervizintervallumot állítottunk be a szerelőmmel.
Fogyasztása 5-5.5Liter/100km, attól függően, hol/mikor/hogyan használom, bár mostanában a 6Litert nyaldossa alulról, igaz sokat állok/araszolok az M0 dugókban, vagy a körúton, aztán a pályán picit jobban meghajtom ;-), illetve amikor a részecskeszűrő regenerál (1100-1400 kilométerenként), akkor megugrik a pillanatnyi fogyasztás 8-9Literre, de ezt csak kb. 25km távra.
Gyorsulásra nem tudok értéket írni, mert nem érdekel, de kihúzott már pár csávából és autópályán 130-as tempónál még van erő benne.
A váltója megfelelően gyors, de ha kell manuálisan is bele lehet szólni a váltásokba.
Ez már nem az un. "rángatós" ETG6-os váltó a 116LE HDi motorral - bár azt is lehet normálisan kezelni, csak oda kell figyelni, hogy váltásoknál picit vissza kell engedni a gázpedált.
Az olyan autóknál, mint ez (részecskeszűrős) oda kell figyelni a részecskeszűrő egységre, mert ha nincs regenerálás, vagy félbe van hagyva sűrűn, akkor eltömődik egy idő után és a motort bekorlátozza, vagy/majd letiltja.
A szervizkönyv 175ezernél írja vizsgálatát, illetve cseréjét (~300ezer forint), de vannak rá más módszerek (tisztítás: ~50ezer). A szerelőm azt mondta, hogy minden szerviznél megvizsgálja, és csak akkor állunk neki gondolkodni a tisztításról, vagy cseréről, amikor már szükséges (van nála két 2.0L-es, és egy 1.6-os több mint 250000 kilométerrel és még bőven bírja a részecskeszűrőjük, az enyém telítettsége is "csak" 31%-os (ennyire van eltömődve) a számítógép szerint, tehát van még benne pár kilométer az 50%-os "gondolkodásig").
AdBlue folyadékot minden szerviznél fel kell tölteni kb. 17Literes a tartálya.
Amúgy, ha odafigyel az ember arra, ami elő van írva (gyárilag) és szükséges az autónak, akkor sok örömöt okoz ezzel a motorral is.