kajszi (stb.) nap, dmkert.hu:
mit próbálnék ki?
nincs helyem :)
érdekes ez a magvetés, Miklós előszeretettel alkalmazza.
Végül is a nemesítésben (szelekció) is így dolgoznak... :)
Csak az a baj, hogy sokszor a magonc sokkal gyengébb minőségű.
De persze mindig van pár db, ami meg sokkal jobb,
csakogy ehhez idő és terület kell, ez nekünk nem nagyon van... :) :((
persze vannak eléggé magnemes fajok, pl. lehet, megpróbálkozok a fekete faeper magvetéssel.
(eddig 3x próbáltam egy különleges fajtát, hideghatás is volt, stb. nem kelt ki... míg más vetéseim vígan!)
meg vannak nagyon nem: pl. naspolya tüskés, kicsi lesz.
kerti berkenye magonc 20 év múlva fordul termőre...
szóval meg lehet próbálni a kajszi megvetést, de számítani kell a csalódásra...
(és a sikerre is! :)
---
fajták: az új fajtái (Anegat, Kolgat, Gilgat, Sefora, stb. lásd dmkert.hu) még nem voltak láthatók.
a régebbieket (sweet red, stb. ismerem.)
a Bora-ra kíváncsi voltam, mert van 1 db kicsi (már teremne, de korábban kiment, valszeg műtrágya kiégette, ilyen még nem volt). tényleg finom, de más peramétereit a termesztésben lehet majd igazán megismerni.
Miklós kedvence az Ananászkajszi, abból nem jutott, a sok nép megelőzött :) :(
de azt mondták, tényleg finom.
Ananász - dmkert leírás: http://www.dmkert.hu/enciklopedia/gyumolcstermok/kajszi_ananasz_kajszi
a betegség ellenálósága nem tudom milyen, aki ismeri, majd leírja :)köszi!)
érdekes és finom volt a Göcseji is, nem tudom, lesz-e csemetéje.
szóval a kajszikon kicsit átsiklottunk, meg hát egyszerre nem is érik olyan sok.
(pl. nálam 40 fajta van, de igazán egyik sem érik jelenleg, majd vasárnap talán szedhető az OrangeRed. A BigRed már 2 hete hiteget, korán színesedik, szedésre ingerlő, de még nem teljesen jó. Pontsabban már lehetett szedni róla, volt egy délnyugati ág, ami már nagyrészt "leérett" (bár kicsit előbb szedtük le, mint amit én szeretek, vagy ami sztem lekvárnak kiváló.)