balivi Creative Commons License 2019.07.02 0 0 21928

Szerintem az eddigiek alapján erős sejtésünk lehet arra, hogy a páli teológiában a "krisztus" nem más, mint a halott (esetünkben az Isten által halálra adott Fiú). Ezt az elképzelést látszik megerősíteni az, amikor Pál azt mondja, hogy “a Krisztus átokká lett”, hiszen "átkozott minden, aki a fán függ". Ezzel Pál az 5Mózes 21:22-23-ra utal, amit ha közelebbről megvizsgálunk, ki fog derülni, hogy mit is értettek fára akasztáson a júdaizmusban, és miért is jelenik meg ez Pálnál. Mint mondtam, az őrületben is van logika.

Nagyon fontos tudni, hogy a felakasztás, vagy fára szegezés az nem volt megengedett kivégzési mód a Tóra szerint. Négy lehetséges kivégzést alkalmaztak: fojtás, égetés, kard, és kövezés. Ezek közül az égetés volt a legkegyetlenebb, talán még a keresztény utódok által oly sokszor alkalmazott máglyán égetésnél is. Ebben az esetben egy kötelet kötöttek a kivégzendő nyakára úgy, hogy két oldalt tudják húzni, mindezt álló helyzetben, majd amikor a száját kinyitotta, akkor forró ólmot vagy fémet öntöttek a szájába.

A lényeg az, hogy csak a kivégzés után akasztottak fára, ezt fontos érteni. Tehát a fára akasztott már egy halott, egy holttest volt, ami átokká lett, ami jelezte az átkot. Pál is erre utal, amikor azt mondja, hogy a Krisztus átokká lett, tehát a kereszten nem a halál ment végbe, hiszen azt Isten már előzőleg megtette, halálra adta a Fiút. 

Kutatásaim során találtam rá a babilóniai Talmud Sanhedrin 43a-as versére, amiben az értekezés egy Yeshu Ha-Nocri nevű embert említ. A bSan 43a így indul:

"A Húsvét éjszaka Yeshu Ha-Nocrit felakasztották."
Ekkor megkérdeztem egy zsidó rabbit, hogy ez milyen? Nem keresztre feszítették? Gondolkodás nélkül azt válaszolta: "Kivégezték, majd felakasztották" :-) Tehát, ha a felakasztás szerepe ilyen mély a zsidó gondolkodásban, még ma is, nem gondolhatjuk komolyan, hogy ez mást jelentett Pál számára.
Azt hiszem, határozottan fel kell adnunk azt a nézetet, hogy Pál Jézus (mint Isten Fia) keresztre feszítésről beszél. Ő egy halott test (a halott fiú, a krisztus) felakasztásáról beszél:-) Bezony

Előzmény: balivi (21927)