Fogalommeghatározással kéne kezdeni : mi a hatalom, mi az erő, mi a felelősség.
A hatalom az választási szabadság a választható dolgok felett. Az erő a fizikatudomány erőfogalmán kívül az érdekérvényesítés képessége. A felelősség pedig több mint az hogy "helytállási kötelezettség".. aki felelős, az a bűnös ha valami nem ment rendben. Neki kell felelni az őt felelősséggel felruházó hatalom számonkérő kérdésére.
Amikor egyszercsak bejelentette a feleségem hogy ő el akar válni tőlem, akkor még a fenti fogalmak egyikével sem voltam tisztában. Élni persze ezek alapján éltem és tettem a dolgomat, de a családi életről szóló fogalmaimat a neveltetésem és a való életem közötti különbözőség kétértelműekké tette. Ifjan hiába voltam udvarias a nőkkel és segítőkész. Oké, amikor megismertem a leendő feleségem akkor én voltam a világ legszerencsésebb embere, és még sokáig.. a házasságkötésem után még hét évig nagyon jól éreztem magamat a bőrömben. És egyszercsak.. a '99-es napfogyatkozás idején az én addígi szép világomnak vége lett.
Aztán ugyan újraindult, de ugyanolyan kettősség közepette. A saját fogalmaim szerint hűséges voltam, a feleségem fogalmai szerint nem. A saját képességeimhez mérten figyelmes voltam, a felségem képességeihez képest nem voltam az. Nekem elég volt amit feleségként képes volt adni a feleségem, neki nem volt elég amit én voltam képes adni.
És nem megbeszéltük a fogalmaink különbözőségét.. nem megegyeztünk hogy nem vagyunk egymáshoz valók - hanem ő döntött és véghez is vitte. (hatalom ugye.. a döntés szabadsága a lehetőségek között)
Nagy gödör volt ez nekem. Nem volt mibe kapaszkodnom.. nem volt kibe kapaszkodnom. Volt, de mégse.. (nem a szexuális lehetőségeim szűntek meg azzal hogy elváltak tőlem)
Aztán találkoztam a Férfihang nevű oldallal.
..és be kellett lássam hogy nálam sokkal okosabbak is megjárták már a párkapcsolat háborúit, és elgondolkoztak hogy hogyan tovább.
Azt is be kellett lássam hogy nemcsak a nőkkel nem egyeznek a gondolataim-fogalmaim, hanem a férfiakkal is vannak megvitatni való fogalmak. És ezt a vitát nem izomerő és nem hangerő dönti el.. de mi is az az erő (?) ha már ott vagyunk hogy egyeztessünk. A mostani fogalmaim szerint erős az, aki érvényesíteni tudja az érdekeit. Mindegy milyen képességével.
És a felelősség.. talán ez a legnehezebb a három fogalom közül, mert túl sok csomagolást hazudtak köré. Azt már tudom hogy a belátás sem azonnal történik, és azt is tudom hogy goromba módszerekkel tudják védeni a saját fogalmaikat akiknek ehhez komoly érdekük fűződik.
Nem harcolni jöttem. Nem is tudok mindenkit megmenteni aki még csak befelé menetel a csatamezőre.
De aki a romok alól próbál kiszabadulni, annak van segítség. Tényeket és tapasztalatokat szeretnék megosztani velük. Tudom hogy sok indulat van a harcolók lelkében, és hogy még több indulat munkál a harcot szítók lelkében - lehet hogy belebuktatnak ebbe a topikba.
Aki tapasztalatokat keresni jött, az viszont nézzen vissza a nicknevem múltjába.