Kemikuss Creative Commons License 2019.06.21 0 1 28

Manapság a természettudományok ismerete nem divatos, ezért könnyű a csodaszereket eladni. Valószínűleg olyanok kezdenek ilyeneket forgalmazni, akik az átlagosnál jobban figyeltek a kémia órákon. Addig igaz a dolog, hogy a H2O2 (hidrogén peroxid) a kataláz enzim hatására bomlik vízre és oxigénre. Persze kataláz enzim sok mindenben van, viszonylag sok a friss retekben, a frissen felvágott krumpliban is van. Ha valaki (óvatosan) hajszőkítésre használatos 3%-os H2O2 oldatba dob egy retek, vagy burgonyaszeletet, bomlás -buborékok- látszik a zöldség felszínén, amíg el nem fogy az enzim. Most jön a csavar az ügyben, mi az enzim mint anyag és hogyan jut oda, ahová a leírások szerint jutni kellene? (Ahhoz természetesen nem értek, hogy mi az őszülés mechanizmusa, bár valamikor úgy olvastam, hogy a csöves szerkezetű hajszálak azért színesek, mert a hajtüsző felső szálén festéksejtek vannak, amik növéskor folyamatosan feltöltik a "csövet" az egyénre jellemző pigmentekkel, vagyis a haj az színtelen (fehér) a hajszín az belül van. Ha leállnak a festéksejtek  "megőszül" az egyed. A hajfestékek pigmentjei nagyok, nem jutnak be a hajcsőbe, kívülről színezik be, ami aztán lekophat.)

Az enzim az élő szervezetek olyan fehérje terméke, ami a szervezetben lejátszódó folyamatok reakciósebességét növeli, akár sok száz szorosára is. És itt a probléma, ugyanis fehérje, vagyis a bélrendszerbe jutva emésztődik, tehát sérül a térszerkezete, holott a reakciógyorsító hatása a különleges térszerkezetében van, pl. a H2O2 bomlását csak a kataláz  segíti más folyamatra nem hat. Nem igazán látszik az, hogyan jut el a szegény enzim fehérje egyben a vékonybélbe, hogy a véráramba beléphessen és elutazzon a hajhagymákhoz. Hosszú és lassú út, sok-sok gáttal tarkítva. Van olyan kataláz termék is, ami hajtonik, vagyis rá kell kenni a hajra. Ez kissé hihetőbb lenne, de az állítólag keletkező H2O2 folyamatosan keletkezik, a tonik csak naponta néhány percet van ott. Egy kis ellentmondást látok a hatásmechanizmusokban. Véletlenül az elmúlt hónapban foglalkoztam a kataláz enzim H2O2 bontó hatásával. Van ilyen koncentrátumom, híg H2O2 oldatban jól működik, biotechnológiai üzemek gyártják, sötétbarna sűrű folyadék, de hígítva gyorsan bomlik. Ha liofilizálják (vákuum szárítás a kapszulához) elvesztené a hatásának nagy hányadát. Van másik fajta por alakú enzim is, de azt mosóporba adagolják és zsírbontó hatású, a molekulatömege sokkal nagyobb, mint a katalázé.

Szóval szerintem KAMU, mert azt is írják a hirdetésekben, hogy egyedi kinek hat, vagyis nincs reális reklamáció.   A hitetlenkedő Kémikuss