András82 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 41

Sziasztok!

Gondolkodtam azon, hogy elvégzek egy OKJ-s PLC programozó képzést (itt Debrecenben).

Szerintetek mennyire van ennek szakmailag értelme?

Engem tényleg a programozás érdekelne.

Alapvetően gépészmérnök (hegesztőmérnök) vagyok van korábbról elektromos végzettségem is (mechatronikai technikus).

Olyan szinten érdelek a dolog, hogy automatizálással forgalkozom, és tervezek különböző készülékeket, amelyek adott esetben PLC-vel lennének vezérelve (ipari robottal összeköttetésben).

A gépészeti részét meg tudom/tudtam eddig csinálni a dolgoknak, viszont a villamos részéhez eddig mindig segítség kellett (ami vagy van, vagy nincs).

Viszont nekem már az ajánlatadáskor is tudnom kellene villamos szempontból milyen költsége van a dolognak, illetve jó lenne, ha a programozás (ne adj isten villamos tervezés) részét is meg tudnám oldani.

Még egy diplomára nincs, inkább használható tudásra lenne szükségem, lehetőleg olyanra, ami "up to date", tehát a mai kor követelményeinek megfelelő.

Ráadásul nem annyira akönyv és az elmélet érdekel, hanem a gyakolrat.

2001-be végeztem mint mechantonikus, azóta sokminden történhetett már a PLC-k terén.

Jó lenne olyan szoftverekkel dolgozni/tanulni amiket ma már használnak cégek (TIA portal stb).