Tegnap meglátogattuk Gül Baba türbéjét, mert az hallottuk róla, hogy szépen felújították. (A többes szám alatt a nyugdíjasklub értendő) A türbéhez vezető lépcsősor kényelmes, szakaszosan emelkedik, a lépcsőfokok alacsonyak, ezért könnyen járhatóak. Felfelé sétálva apró, de nagyon szép kerteket lehet megcsodálni, a növények legtöbbje rózsa, de akadt bőven levendula is. magam. A gyep szépen nyírt, nem volt kiszáradt, illetve kikopott rész benne, határozottan szemgyönyörködtető látványt nyújtott. Egy kis szellő is járt, úgyhogy nem volt túl meleg.
Nyitásra értünk oda, úgyhogy még nem voltak túl sokan, nyugodtan lehetett nézelődni, is volt is mit nézni! Meg is tettük, és azt mondtuk, hogy az arab írás csodás, díszes, dekoratív, jó ránézni, még akkor is, ha elolvasni nem tudtuk. Ehhez kapcsolódott az írószerszámok kiállítása, szépen kihegyezett írónádak, tintatartók ezek között az egyik hordozható. Írásminta is volt, különböző vastagságú szövegekkel.
Egy herendi porcelán kiállítást is megnézhettünk, nem volt túl sok, de legalább szépek! Fura mód az én kedvencem az a kávéskészlet volt, aminek lekerekített sarkú négyszög alakja volt, bár kétségtelen, hogy bizonyos gyakorlat kellett ahhoz, hogy valaki a torkába, és ne a ruhájára öntse a kávéját.
Az épületben van büfé is, ittam egy jó teát, érdekes formájú üvegpohárból. Találtam egy olyan programfüzetet, amiben a Múzeumok Éjszakája eseményeit vették sorba, a tea kortyolgatása közben ezt tanulmányoztam.
Kérésünkre kinyitották a türbe rácsos ajtaját, be lehetett menni, hogy megnézzük. Egyszerű, de nem dísztelen koporsó, fekete alapon arany betűk, néhány emléktábla a falon, minden ízlésese, semmi túlzás. Az udvaron a vízzel játszottak, egy kis csatornában néhány aprócska szökőkút volt, eszembe juttatva, hogy ezt a régi magyar nyelvben ugrókútnak nevezték, Kezdtem érteni, miért.
Lefelé jövet megálltam (illetve még ketten-hárman megálltunk) minden egyes kertecskénél, hogy kiélvezzük a látványt volt is mit! Mint egyikünk sóhajtva megjegyezte: nézem, nézem, de sehol egy szál gaz, és a rózsákon sincs levéltetű! Vajon hogy csinálják?
Ha valaki arrafelé jár, érdemes megnézni a helyet, kellemes kirándulás, szép kertek, jó kilátás.