mondhogysavanyu
2019.06.17
|
|
0 0
3992
|
Ötödik nap.Indulás Laugarból,láttam itt az út mellett van egy kemping is.Bolt étteremmel egybe.Irány Gódafoss.Ugye Húsavík jönne ,de már bálnalesen résztvettünk másutt.A vízesésnél az épületeknél(bolt,ital stb.)lévő parkolónál álltunk meg.Szerencsére ingyenes volt.Túloldalt épp aszfaltozták a parkolót.De ezen az oldalon le lehet menni a vízeséshez.A boltban itt pénzes ,becsületkasszás toilet van.2 euró a beugró,dollár vagy Isk.Irány Akureyri.A 3980 és 3981 hozzászólásban ki lett vesézve ,itt van egy alagút ami fizetős.Akureyriben a múzeum kertben van egy veszélyes szörny,erre tábla is figyelmeztet.Kis templomocska,mellette Nónnahús.A szobor mutatja a helyet.Ingyenes parkolás.Irány a fűvészkert,én a kórház felőli bejáratnál lévő parkolóba állok le.Parkoló ,kert ingyenes,wc becsületkasszás.A gps google térképpel csak egyszer akart behajtani tilos felé vinni.Irány a központ,a templom közelében sikerült leparkolnom,a többi hely fizetős.A FŐUTCA VÉGÉN ne felejtsünk el fényképezkedni a két trollal.Tankolás Olisnál(simán csak levenni itt a pisztolyt.)Kövi fő látnivaló Varmahlíd-nál jobbra Glaumbaer Skanzen.Kis ingyenes parkoló,új ingyenes toilettel.Külön kérik ,hogy lécci vegyél jegyet.Balra az első épület a korhűen berendezett teázó,kávézó,süti is van(10-18).Jobbra tudunk jegyet venni.Kaptam egy matricát is ezt kellett a kabátra tennem.Maga a Skanzen(gyepházak) nem nagy,igazából a főépület a nagy durranás.Itt is volt egy fiatal hölgy,lehet itt is lehet jegyet venni aki a templom felől érkezik.A templomba épp keresztelőre készülődtek.Mellette Gudrid Thorbjarnardóttir szobra áll.Egy másik szobor ugye Snaefellsnes-en van,ezt is meglátogattuk később.A cél ezután Kirkjufell -nél lévő szálláshelyünk volt.Nos mivel az 1-es úton végigmenni kicsit egyhangú lett volna,az a pihent agyú ötletem támadt,hogy rákanyarodunk a 68-asra(aszfalt,szép kilátás).Majd az 59-esre ,ez köves,kavicsos út,hál isten az utolsó 14 km aszfaltos volt.Itt csak pár gazdaság és bárányok voltak.Majd jött a 60-as és végül ugye az 54-es.54-esen is akkor haladtam jól mikor döngölt földút jött.Az utak szélesek két autó elfér egymás mellett.Alftafjördur varázslatos volt.Igaz mondták ha hamarost nem jön aszfalt nekem annyi lesz.Tehát volt pár szuper hely az úton.Kirkfufell felé közeledve megint volt ütős látvány az út melletti megállóból. |
|