mondhogysavanyu
2019.06.11
|
|
0 0
3990
|
Negyedik nap.Seydisfjördur-ból irány Egilsstadir.Itt tankolás,a benzinkúton olcsó képeslapok.Irány Dettifoss.Nem 864-en mentem be,hanem a 862-őn.Ez most újra aszfaltozták.Kb.6 kilómétert továbbmentem a Dettifoss bejáratától(bejáró jobbra be Dettihez)és most aszfaltozták le az utat.Szerintem végig megcsinálták Ásbyrgi-ig.Ha ezt előre tudom ide is elmentünk volna belefért volna az időbe.Tehát aszfaltoztak.Igazság szerint abban reménykedtem Hafragilsfoss-hoz valami útra lelek esetleg .De irány Dettifoss és innét látogatható a Selfoss is.Amúgy erről az útról vezetne valami utacska Hafragilhoz.Kifelé erről megfeledkeztem.Parkoló és toilet ingyenes.Igaz vannak konténer Wc-k és fa bodega is ,de az a kettő ratyi.Vízeséshez rövid gyaloglással jutunk,kint a tábla ,hogy jobbra a Selfoss de arra most ne menjünk.Továbba Dettihez köves,földes terepen.Detti az Detti.Először jobbra a kilátó ponthoz,majd le a vízeséshez.Itt ernyő kell védeni a gépeket(optika) és a szél ha nagy el lehet ázni.Aztán irány vissza és balra a nagy kilátóig.Mivel kissé hideg volt és picit hullott a hó Hafri kimaradt, túrás lett volna.Meg jeleket se láttam.Irány vissza és tartsunk balra,mert itt is el lehet menni a Selfosshoz.Van egy nyomtatott írás ,hogy innét a legjobb rálátás a vízesésre.Ha tovább megyünk azt a folyó "medrében" tesszük.Igaz kutya se szól.Azért ha végig megyünk a sziklán csücsülést,szelfit nem ajánlanám.Sokan csinálják,de ha idáig elmegyünk láthatjuk a túlpart leszakadt részeit.Detti meg bedarál.. Irány vissza jobbra tartva a parkolóba.Tovább vissza 1-esre irány Krafla a tóval.Be jobbra. Itt az erőmű is az út aszfaltos.Csak parkoló(ingyenes)és 10 métert se kell megtenni ott a kráter.Vissza ki jobbra a Krafla láva mező.Parkolótól itt gyalogolni kell. Aztán ki az úton fotó a szabadon folyó vízről.1-esre ki jobbra majd be balra.Itt a Hverír .Aki akar felmehet a hegy tetejére.Aztán tovább Myvatn tó irányába.Jobbra látni egy kis kék-tavat.Ezután be balra van a fürdő.
Trónok harca rajongók figyelem!a Következő út(860) balra be a Grótagjá barlanghoz vezet.A tábla nem jobb hanem baloldalt van elrejtve.Tehát balra be az úton és figyeljünk jobbra. Egy parkolót látunk jobbra és két konténer Wc-t ott a parkolónál a barlang.Nincs tábla kirakva:).Két bejáret van.Idáig aszfaltos volt az út,ha tovább megyünk kavicsos lesz.Végén balra fordulni és irány a Hverfjall(Hverfell)/,848-ról balra bekanyarodni.Inkább salakos-köves az út,de jó.Pakoló ingyenes,wc kártyás (RAFINÁLT,de új) és pénzes.Irány a vulkán teteje.Lenyűgöző.
Tovább aztán Skútustadagígar.Myvatn kráterei.Külön kis elkerített rész.Bogarak napoztak:)Érdemes megnézni.Természetesen az út melletti kilátókról se feledkezzünk meg.
|
|