mondhogysavanyu Creative Commons License 2019.06.10 0 0 3988

Harmadik nap.Következett a gleccser hajózás.Ezt lényegében a 3979-es hozzászólásban már leírtam.Tehát itt nyugis hajókázás van,mindenkire méret szerint igyekeznek ruhát adni.Aztán közeledünk a gyémánt beach felé.Itt van a Jökulsárlón gleccser.Baloldalt menet közben a gleccsernél látunk autókat ,innét is lehet fotózni.Aztán jobbra hajtsunk le a partra.Parkoló itt mindenhol ingyenes.Aztán át a hídon és balra le a gleccserhez..A parkolóba való bemenetnél vigyázzunk sima kocsival néhol az eleje -hátulja kissé fennakadhat.Itt nagyobb jéghegydarabok gyűlnek össze.Ugye itt is lehet hajózni( pl.Zodiac)Ez drágább mint a másik.Mivel itt rengeteg a turista pár fotó után menekülünk.Tovább az 1-esen.Ha akarsz ez oldalt is lemehetsz a partra.Közbe azon agyalok melyik úton keljekátt keletre.Közbe Höfn tankolás Menet közbe rengetg érdekes hely(A hegyek,néhol a part) .Fossá-nál járunk megnézzük gyorsan fent a vízesést.Aztán egyszercsak elfogy az út,pontosabban nincs aszfalt csak köves-földes.Igaz úgy néztem utólag kb.10 km nem aszfaltos a 95-ösig.Hirtelen ötlettől vezérelve a 939-es hegyi utat választom.Ez kis köves és döngölt földút,igaz az alap kemény kő.Az út jó,DE van benne pár 17%-os emelkedő.Lakóautóknak egyáltalán és esős időben kétkerékkel sem javasolnám.Az a jó ha felérsz az emelkedők tetejére nem tudni merre kanyrodik tovább az út(ált.balra).Ami jó benne,hogy 20 km sincs és néhol a kilátás varázslatos.Ha felérünk a tetőre már sima egyenes úton haladunk ami belefut a 95-ösbe.A Kia 2-es fokozatban megette a 17%-os emelkedőket.Ha a 95-ösön jövünk az csak maga kb.38 km+1-es 43 km a 939 útig.Ha Egilsstadir felől jövünk csak lejövünk az emelkedőkön 939-en.Na,elérjük a 95-öst balra rákanyarodunk.Ezt most javítják,ettől a pontttól nagyobb kavicsokat-köveket tettek az útra.Csak az alsó részén dolgoznak már.Aztán itt is jön a jó öreg aszfalt .Leírtam ti döntötök merre vagy végig az egyesen.Amúgy ha jól tudom 95-ös egy része is aszfaltos.

Irány Litlanesfoss ,Hengifoss és társai.Út jó,parkoló ingyenes,wc pici ingyenes.Út a vizesésekhez meredek,max.út 2.5 km.Kapukat mindenhol csukjátok vissza a barik miatt.Fent megint lezárás van,de jól látni amit kell.Aztán Egilsstadir és irány Seydisfjördur.Na ide menni megint lehet felfelé kaptatni.Lenyűgöző látványok.Rövid hócsata.A településen kék templom,a színes járda,házak,kocsma és vízesés stb.