Üdv!
Nos,a második nap.Hellában szálláson jó meleg,lehet szabályozni.Mellette az Olis kút.Ja az örök kérdés:két kerék vagy négykerék.Ha az 1-esen haladsz kisebb letérőkkel ideális viszonyok között nyáron bőven elég a kétkerék meghajtás.Az utak nagyon jók.
Kúton itt szólni kellett,hogy oldják fel a kutat,mivel bent szeretnék fizetni.Leveszed a pisztolyt és nem jön az üzemanyag akkor bemész.Némely Olis kúton nincs zárlat/kevésbé túristás helyeken:)/De mondomez az Olis volt.Egyedül itt kérdezte a csajszi,kérünk e kávét mer jár.Tankolsz,érinted bent a tag-et,aztán fizetsz kártyával.Mindig megkérdezik kéred e a számlát.Sajna itt reggel az idő el lett szüttyögve a szálláson.Na de irány Seljalandsfoss vízesés.1-esről be balra,tovább majd be a parkolóba jobbra.Itt parkolási díj 700 isk.Fizetés kártyával.A parkolóban két masina a souvenír boltnál egy gép van.Toilet ingyenes és pici.Itt lehet nemhivatalosan a vízesés mögé menni(túloldalt vigyázni a sárral mély!)Aztán irány gyalog Gljufrabúi vizesés ami bent a "hegybe".Kocsival nem érdemes átállni mert nem hivatalos parkoló és közbe lehet gyönyörködni a többi vizesésbe és a tájba.Vízeséshez a kifelé folyó patakon keresztül vezet az út jobboldalt köveken egyensúlyozva beig.Itt egy nagy köre állva lehet fotózkodni.Okosan menni mert az "ÚT"egysávos!Következő állomás a Skógafoss vízesés.Természetesen az úton minden látnivalót nem írok le.Na,tehát be balra aztán tábla is van merre kell menni.NE feledkezzünk meg a múzeumról sem.Vízesésnél parkoló ingyenes,de óvatosan vannak gödrök.Vízeséshez odamenni(szivárvány),majd fel a lépcsőn a tetejére.Wc fizetős ,de bent kell rendezni,itt nem voltam.Étteremben bárányleves nagyon finom.(és akkor ingyenes a wc itt)Kisbárányokat lefényképezni.Repülőgéproncs.Új parkoló van szerintem,a google odébb jelezte a helyet,nagy és köves.Oda- vissza 7 km-t írnak.De van "szállítás".Hogy mi az azt ne kérdezzétek.2500 isk oda-vissza.Erre írtam nem tudom itt mivel lehet fizetni.Lényeg parkolóból indulás:10.00,10.45,11.30,12.15,13.00,13.45,14.30,15.15,16.00,16.45,17.20 vissza 60 percel később mindig.Én nem voltam itt sajna reggel elcsesztük az időt nagyon.
Irány Dyrhólaey,először a "lenti "rész .Itt parkoló ingyenes.Toilet új modern ,kátyás és 2x100 isk-val lehet még fizetni.Befelé ha jövünk jobbra látjuk felfelé az utat.Ezen kifelé menjünk fel(kétkerék is bírja ,jó az út)Itt pici parkoló van.Aztán Vík-től a templomtól a kilátás
Majd Laufskálavarda,Scenic green lava walk.Fjadrárgljúfur Kanyon ami éppen zárva van mert az áradások elmosták..Francokat ,út lezárva(pici parkoló?) 20 perc menet oda ,most éppen "gőzerővel" két ember a "járdát" csinálja.Egy fénykép itt.Nem akartunk bunkók lenni,hogy baloldalt mászunk,ez tilos is,meg nem is akartunk lepottyanni.Állítólag Június vévén nyitják meg(valami Biber gyereket meg rajongóit emlegették..)
Skaftafell/Vatnajökull nemzeti park előtt a kilátóba csodáljuk meg a gleccsereket mesziről és a görbült híd elemet.Menetközbe láttunk a másik hidat is amit a természet elintézett.Balra a park bejárat,parkoló fizetős.
Az a buggyant ötletem támadt,hogy be kéne menni kocsival a Svínafellsjökul gleccserhez.Na,köves út az van,de inkább magas terepjáróval menjünk.A gödröcskék és a néhol kiálló hegyes köveket megértem kerülgetni sima személykocsival(három kistestű ember+3 csomag)Örökkévalóság volt be és ki az út.Esélyes lehet az autó alját és a gumikat kinyírni.Nem javasolnám sima verdával.Amúgy itt két ember eltűnt,a helyszínen tábla is van erről.Aki bemegy vigyázzon a széleken,nagyon omlik.Épphogy 21.50-re beestünk a szállásunkra.