Nos,akkor az ígért beszámoló.Felkészülés itthon Google maps,net,és a fórumból.Itthonról vive konzervek ,zacskós levesek,nasik.Ezek 3 böröndbe elosztva.Dugaljak kint mint itthon,gps android telón google maps.Debit kártya,szállások Bookingosak,autóbérlés Blue Car Rentalnál(nem itt akartam,de ez lett)Verda egy Kia Cee'd+minden biztosítás(peches vagyok,ha nem kötök mindig megszívom)Érkezés Wizz,a reptéren belül sokat kell kutyagolni.Ellenőrzés nincs.Itt vegyünk alkoholos italokat ha kell ,mert csak spéci boltokba lehet venni.Aztán csomagfelvétel.Pénzt is vehetünk fel autómatából,de azért pénzt számít fel a masina.Kártyával fizethetünk mindenért(wc,vásárlás ,tankolás,belépő,parkolás)Azért némi apró euró vagy dollár legyen nálunk,mert kevés helyen csak becsületkasszás készpénzes wc van.Eurót és dollárt is elfogadnak.Vagy Reykjavíkot fedezzük fel,vagy elindulunk a látnivalók felé.Mi az utóbbit választottuk.Bizonyos kölcsönzők irodái közvetlen a reptér épületében vannak.Másokhoz követni kell a jelet kimenni a reptér épületéből és egy rendes nagy busz visz a kölcsönzőkhöz.A buszon középtájt van egy tábla amin ki van írva melyik kölcsönző hányadik leszállóhely.Megállunk a buszos mondja bocsesz a második megállóval kezdünk,itt van A Blue Car rental is.Némelyek nem fértek fel a buszra,igaz ha tudod merre kell menni ,akkor ez az út 3-5 perc.Bemegyünkb,baloldalt számot kérünk egy gépből és várjuk ,hogy sorra kerüljünk.Kell vezetői,személyi meg itt elfogadják a debit kártyát is ugye(lásd lentebbi írások)Amúgy YoUTUBEN fent van egy video a bustransferről és tankolásokról is vannak videók.Pár aláírás(előre aláírtam ,hogy hibátlan a verda)Tesztelik a kártyámat,kapunk prospertust izlandi vezetésről és mondják kedvezményt kapunk a tankolásból ha a kocsi kulcson lévő tag-ot a megadott kutakon használjuk.Ez itt ugye az Olis és az OB hálózat.Ez utóbbi automata kutakat jelent.Míg az Olisnál Nyitvatartási időben (ált. 7.30 -tól este 19.30)3 isk /l a kedvezmény,ingyen kávé jár,kedvezmény 10%a kút restaurantnál(Grill 66 és Quiznos)Meg olis travelnél is van valami.Erról szép ismertetőt adnak térképpen hol vannak a kutak,hogy kell használni a kedvezményt.Tubon van pár video a kártyás tankolásokról azok alapján el lehet boldogulniNem kell hatalmas angol tudás.Egy hambi krumplival pl.1425 isk.
Na megvan minden én is szemrevételezem kint a verdát,megnézem van e emelő és ami kell.Egy 16 450 km-es új verdát kaptunk a biztosításunk miatt is.A tank majdnem tele.Autóbérlés foglalás előtt érdemes mindig a Terms & Conditionst átnézni.Valamelyik kölcsönzőnél láttam 100 km után 50 centet számol fel kilométerenként.
Na kocsi szemrevételezve,világítás felkapcsolva,szivargyújtóba elosztó telefonokhoz betéve,csomagok bent.
Irány Pingvellír,de menetközbe egy Bónusba víz és pár dolog betankolva.36-os úton robogva jobbra be a P1 fő parkolóba jutunk.Igaz előtte baloldalt is csináltak egy új parkolót itt is van parkoló autómata.Itt csak akkor álljunk le ha lentebb nincs hely.Itt parkolójegyet kell venni ami 750 isk.Hál isten ez itt egy napig mindenhova jó(Csak ebben a parkban!!)A nagy P1 parkolóban a Wc bejáratnál van a masina.(monitor érintőképernyős+kártyaolvasó)
Kiválasztani a kategóriát(A KATEGÓRIA ÉS B KATEGÓRIA a leggyakoribb)Tudnunk kell ugye a miénk melyik.Ált. a sima kétkerék hajtás A ,négykerék B.Természetesen MÁS KATEGÓRIÁK IS VANNAK.Rendszám megadása is kell,de mindent kiír a masina.Kártyával fizetni.Aztán számlát is küldhetünk e-mail címünkre.Neten is fizethetünk :www.myparking.is .Amúgy van egy masina a souvenír boltba Is.Mosdó használat benn a parkolásba.Jobbra kilátó ,aztán lefelé befele a zászlóig pl.Aztán autóval ki, jobbra 36-oson Majd be jobbra a 361-en.Mást amúgy se tehetünk mert jelenleg a 36-os szakaszát lezárták javítás miatt egy ideig.Itt az első lehetőségnél az úton jobbra a vízesés parkolójáig,innét csak 400 m a vízesés.Újra ki megint jobbra és menni majd jobbra be az újabb parkolóig.(P5)Innét meglátogathatjuk a templomot.Sajna a felsőbb parkolót a búvárbázis kisajátította,a többi meg zárva volt.Amúgy a távolságok ki vannak írva.Innét ki kocsival és jobbra kanyarodva haladni a 361-en(50km/h)Óvatosan nem széles az út.Mindenhol aszfalt van.Irány Geysir.
Itt vigyázni a fekvő rendőrökkel.Jobbra be a parkoló ingyenes.Itt lehet ugye jókat enni.Itt a Strokkur szembe ami pöfékelget.Mellette jobbról a jó öreg Geysir.Némelyek felmásztak a dombtetőre ott nem tudom mi van.A wc itt ingyenes volt
Tovább a 35-ösön Gullfoss felé.Két parkoló van.Ahová én szerettem volna állni az első jobbra,de az volt kiírva,hogy csak buszoknak és mozgássérülteknek.Itt ugye nem kell lépcsőzni esetlegesen.Én jó gyerek módjára a felső parkolóba álltam(ez is jobboldalt van)Mindegyik ingyenes.Mosdó fent ingyenes ,de nem voltam tőle elragadtatva.És ugye a souvenír bolt.Lépcsőn le a vízeséshez(nem is baj szép képek fentről)A vízeséshez közel lehet menni egészen.Az híres F35 INNEN STARTOL.
Irány vissza Hella irányába 35-ösön Faxi fele a Faxafoss vízeséshez.Na itt a Google picit tovább akart vinni.Viszont jobbra kell figyelni és ott a tábla amin kivan írva a Camping és a restaurant balra.Kanyarodj be.Fentről is nézheted ,de le is lehet menni kocsival a vízeséshez(Jelen állás szerint)
Irány Skálholt.35-ről be 31-re.A templomot messziről észrevenni.Parkolóba megállni.Templomtól jobboldalt ásatás,balra tőle fent a kunyhó a bokornál a szobor.Szerencsénk volt épp egy csoport volt benne ,így mi is beosontunk körülnézni.Szerintem amúgy zárva van.
Uridafoss vízesés: 31,aztán 30 és végül az 1-es út.Itt be jobbra.Jó az út befele.Parkoló ingyenes,vannak asztalok is.Megéri megnézni.Mai végcél Hotel Hella.
Amúgy úgy látom mindenhol tiltják a Drón használatot és az éjszakai parkolást valamint a parkolóban való ott éjszakázást még lakó autóban is.Készpénzt talán csak a repülőgépnél kér a koma (2500isk).De lehet kártyaolvasója van.Viszont ez már a holnapi nap témája...