Mozo66 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 13039

Lekvárfőzés ..... : )    Ez tényleg nem egyszerű . 

Én kimagozom a kajszit ráteszem az elképzelt cukormennyiséget 20 -30  dkg / kg , teszek rá egy kis citromsavat és 1 napig hagyom állni a hűtőben időnként kavargatva .  A főzés kb 1,5 óra de ebbe nem kell semmilyen idegen anyag sem tartósító . Forrón üvegbe töltjük és megfordítjuk ( így sterilizáljuk a kupakot .  Ebben sem lesz se héj se szálka .... én azt sem tudom az milyen .

Hogy melyik fajta a legjobb lekvárnak ???     ha valaki csak mandulakajsziból csinált annak biztosan a mandulakajszi .  Ha másból is megpróbálja akkor már lesz összehasonlítási alap.   Pl : az Orangeredből citrusos ( grapefruitos )  felhangú lesz kis kesernyés citrusízzel  ....kitűnő !!!!   A sweetredből is főztünk az alacsony savtartalmú szinte olyan mint a fügelekvár ... pazar !!!!  A frissonból ( héjjastól ) igazi kajszilekvár lesz autentikus aromával . Pinkcot megint csak alacsony savakkal és jó sűrű .  Az idén kipróbáljuk a Bergerouge-t is annak egész sötét a húsa . Én azt mondom minden kajsziból lehet lekvárt főzni és csak ízlés kérdése hogy kinek melyik tetszik .  Tőlem sokat visznek vásárlók és általában meg vannak elégedve . 

Volt olyan hogy rábeszéltem a Sweetredre a vásárlót hogy próbáljon meg pár kilót befőzni ebből a fajtából el is vitte majd pár nap múlva megjelent és nagy komolyan azt mondta hogy baj van a kajszilekvárral ...  ( nagyon nem ijedtem meg , mert max adok helyette másikat ) ....hát persze az volt a baj hogy már el is fogyott . ( érdemes kipróbálni akinek van ez a fajta mert tényleg különleges lekvárja van ) .

Amúgy ha én feldolgozásra csinálnám egész biztos , hogy ezeket a karakteres fajtákat is beválogatnám így az értékesítéskor is tudnék választékot adni , nem csak kajszilekvár hanem több fél karakter , ízvilág .

Előzmény: TorokAron (13036)