TorokAron Creative Commons License 2019.06.04 0 2 13036

Nekem ennek a sorozatnak a MED JUNIOR tagja van meg, kb. 8 éve használjuk paradicsomra és kajszira, eddig bevált teljesen. Ahogy látom van eggyel nagyobb, 300 kg/h névleges kapacitású is. Szükség esetén a passzírozó által kiszedett részt többször át lehet nyomni a gépen és a végeredmény szinte teljesen száraz héj-"szálka" lesz.

A lekvárkészítés szerintem olyan dolog, mint a magyar foci szövetségi kapitányi poszt, mindenki maga tudja a legjobb módszert (összeállítást, taktikát).

Ettől függetlenül az én módszerem:

Ha a barack lekvár érettségű, akkor egyből mehet a passzírozóba, ha nem, akkor egy nagyobb üstben egyet "rottyantani" kell rajta (folyamatos keverés mellett), amíg kicsit összeesik és csak utána.

Ezután jön a leégés szempontjából a legkritikusabb rész, amit én ilyen üsttel és ilyen gép használatával előzök meg. Ez lényegében a sokszázezres ipari duplafalú lekvárfőző berendezéseknek egy házi/kisüzemi adaptációja.

Ezután ezzel a megoldással a gőzfürdőn felforralom, nagyon leveses barack esetében kicsit párologtatok a levéből, majd utána beállítom az édességet és a sűrűséget.

Az édesség abszolút ízlés kérdése, én a passzírozott barackot megmérem Brix mérővel és 20°-ig kiegészítem cukorral, nekünk ez az édesség jön be.

A megfelelő sűrűséget pedig nem az órákon át való főzéssel, hanem citruspektinnel állítom be, nekem eddig a 9 g/liter hozta azt a sűrűséget, amit szeretnék. Ezután a színmegőrzés érdekében még citromlevet/savat lehet hozzáadni, üvegbe töltés után pedig megy a fent már említett befőzőautomatába és 95 °C-on 35 percig kap hőkezelést és lényegében kész is. Ezt a hőkezeléses módszert is csak ajánlani tudom, szinte hibátlanul és tartósítószer nélkül működik.   

Előzmény: SándorTiszteletes (13033)