dave_dömper Creative Commons License 2019.05.25 0 0 5097

A mai összefoglalót követően a rákövetkező Youtube - link kb. 15 perces összefoglalóban tért vissza a

tegnapi affér-re. Nagyon-nagyon közeli képeket, videó - részleteket mutatott az utolsó 30 másodperc

történéséből és csakis olyan kamera - állásokból, ahonnan nem csak az látszott tisztán és világosan,

hogy Asanoyama félháton fekve végigszántja a ringen kívüli sávot, teljes testével, ami közben a grúz

mindvégig nem lép ki még a jobbláb-sarkával sem. Ráadásul az is egészen kiválóan látszik, hogy az

az egyetlen székbíró (ha jól értettem oyakata), aki közvetlen éppen ott ült (számára teljesen takarás-

mentes volt a jelenet) egy pillanatra sem emelte a kezét / karját, amit egyébként, ha jól tudom akkor

tesz, ha valami vitás-félreérthető, a Gyoji ítéletének ellentmondó jelenséget észlel, például azt, hogy

az egyértelmű győztesnek látszó (ennek megfelelően kihirdetett) Tochinoshin kilépett volna. A többi

székbírónak nyilvánvalóan esélye sem volt úgy, ilyen tisztán és takarásmentesen ebből a jelenetből

egy fikarcnyit sem látni, tehát számomra az is perdöntő ebben az ügyben, hogy az egyetlen objektív

székbíró teljesen egyértelmű kar-nem-felemelése ellenében vitatkozgattak. Felettébb ostoba módon,

fontoskodva döntöttek így, a Gyoji verdiktje ellenében (is), aki a jelenet végén habozás nélkül a grúzt

hozta ki győztesnek. Emiatt én mindazokat a székbírókat, akik ilyet voltak képesek tenni, valamiféle

szankcióval, büntetéssel sújtanám, mert a hibás ítélet meghozatalában egyértelmű, kimutatható volt

ez a tudatosan vállalt, rossz, feleslegesen fontoskodó, magamutogató eljárásban hozott téves döntés.

Egyébként ennek okán egyáltalában nem hibáztatom a mai Henka miatt a grúzt. Tegnap kib@.tak vele

alaposan és ma a maga sajátos módján elégtételt vett. Visszavette a tőle tegnap elvett, megérdemelt

győzelmét, ami ráadásul rettentő fontos lett volna a számára. Igaz, nem volt valami elegáns gesztus a

részéről, de teljesen érthető volt. Neki lényegében egy ilyen mocsokság után egyetlen biztos eszköze

maradt arra, hogy aholnapi nap legkisebb kockázatát is elkerülje.

Szerintem Kakuryu (ha nem is esett neki jól a történet) valami módon megérthette a dolog miértjét és

a maga nyugodt módján, (lényegében akár egy kissé csalódott diplomata), kivéve a látszatra is úgy jó

félkilónyira becsülhető súlyú jutalommal teli borítékocskát, (is) fogadta azt, de könnyen lehet, hogy az

valóság itt is ellenem (és persze egyszersmind a grúz ellen) szól.

Ennek az egész teljesen méltatlan ügynek a legutolsó - holnapi versenynapot érintő - következménye

annyi, hogy lényegében nem maradt érdekes és nyitott kérdés a 15. napra. Eldőlt a Makuchi Yusho, a

Nagoya Sanyaku kialakulása és lényegében a Juryo-ba való visszaesések és az onnan történő feljutás

kérdése, sőt a Juryo eredményeit is mérlegre téve az onnan történő kiesés és a Makushita-ból történő

feljutás is.