diospyros Creative Commons License 2019.05.22 0 0 12869

igen, a sövény többes funkciójú.

1. tolvajok ellen. - erre elvileg jobb lehet a kamera, de

2. nem véd a vadak ellen, vannak riasztók, de hozzászoknak, és a jobbak drágák is, a hattyúnyak csapda meg bűncselekmény, pedig az jó lehetne, meg egyébkén nagyon drága az is

3. nem beszéltünk arról, hogy gyomirtó funkciójú: ahhoz, hogy a kerítés alatt-mellett tisztaság legyen, évente többször kell gyomirtózni, ami ugyancsak munka (ld. sövény nyírás), a gyomirtó pedig pénz. persze van más megoldás is: fóliázás, nekem most ez van, évente 2x azért azt is gazolgatni kell mert helyenként feljön a gyom. de majd a sövény nagyrészt leárnyékolja... plusz kap majd ingyen mulcsot: karácsonyfákat gyűjtök össze, leágdarálózom... hogy mekkora pazarlás a kidobott karácsonyfák... de nem baj, nekünk jó lesz!!! már több helyen sikerrel alkalmazom. :) 

(a kajszisban már elég jó a helyzet, nemigen nő a gaz, ahol mélyárnyékot kap. :)

az igaz persze, hogy elvileg a sövény mellett is nő a gaz, de gyakorlatilag nem annyira, illetve közel kell menni a fűnyíróval vagy talajművelővel, akkor nincs gond.

4. szélvédelem: a területen hatalmas a "bukó"szél, domboldal. most is letört ágakat, már csavart ki fát is. az egyik letört Faralia ágon szerintem jó sok kajszi lett volna... nem lett annyira ritkítva, ez lett a vége... (mert hogy a korai fajták lettek előnyben részesítve, azzal a gondolattal, hogy a későbbiekre még van idő...) a sok eső meglazította brutálisan a talajt, volt pár kis szilvafa, ami 45 fokban várt reám... szerszámboltban vettem "redőnyzsinórt" és akáckaróhoz kikötöttem. a karót kicsit megdöntöttem a szélirány felé, plusz a tövéhez követ döngöltem, kő van sok a területen :) :( olyan lett, mint a betonozott :) szóval remélhetőleg kicsit csökkenti majd a szelet a sövény, de főleg a szélén, belül majd egymást védik valamennyire a fák...

+1: esztétikus, ha ápolt. -1: nem szép, ha nem... :)

gledícsiát én nem ültetnék.

Előzmény: Törölt nick (12832)