hát lehet a kamera lesz a következő... :) :(
sövény: igen, semmi sem tökéletes... :(
a Titanic elsüllyesztheteteln volt, de első útján hullámsírba szállt...
a sövény lehet, nem old meg mindent, de ha zárt, és ellenőrizve van, legalább a vadak ellen véd(het).
mégha a 2 lábú vad pl. a kapun át is jut...
egyszerűen túl magas és széles ahhoz, hogy átmenjenek rajta a vadak. PERSZE én tervezek egy második vonalat is, kötésben az elsővel (azaz a közökbe ültetni), így fizikailag nem lehet átmenni rajta, mert 20 centi átmérőjű vastagságú törzseket nem lehet félrenyomni, a pár centis résen meg csak max. a nyúl megy át. bár láttam én már őzet vadhálón is átmenni, ha nem látom, nem hiszem. de azért ez erősebb...
van olyan vas megyei imerős, akinek előtte sok gondja volt, de a profi tűztövis sövénye megoldotta a gondját, ill. más gyümölcsfórumon (cseresznye) is volt ilyen pozitív vélemény.
(bár én a tűztösvist nem tartom a legjobbnak.)
a legnagyobb gond ezekkel a tüskés sövényekkel, amiért nem védenek,
hogy mindegyik kivitelezése abbamarad. többet láttam már, de mindegyik félkész volt...
pölö Pölöskén a nébih fórumon jártunk, ott is van egy akác "sövény" ami már fasor, de látszik a cél,
ami a védelem, közel vennak egymáshoz ültetve. de nem eléggé, és engedték felfásodni. annyira viszont nincsenek közel a fák, hogy egy-két helyen akár az őz ne mehetne át... és mivel fel vannak kopaszodva, nincs tüskés ág a talajhoz közel... mivel előbb-utóbb szerintem így is felkopaszodik, a megoldás a fizikai zárás, azaz a törzsek mint valami egybefüggő betonkerítés kialakítása...
szóval út közben elveszik a lelkesedés, és ez valós veszély, mert akkor nincs jó sövény. ez engem is fenyegethet... :) :( pedig csak évente egyszer kell nyírni, de hát ezek a minták már éverk óta nem voltak, felkopaszodnak... évi nyírással nem lesz szép sövény, amúgy sem kezes, jól formázható pl. a maclura, de ez külterületen nem gond, hagy legyen csak loboncos vadállat.
lelkesedés: remélem nem vesztem el. mert sövényt csak így lehet csinálni. a sövény is növény, lehet szeretni... :) és akkor nem is beszéltem még egy másik ültetésemről (a ponciruson túl) ami még ígéretesebb lehet, mert optimálisan nő (se nem lassan, se nem gyorsan és nem magasra, és nem kopaszodik fel, jó kis fejtörő! :)
ellenőrzés: természetesen sok hektárnál ez nehéz, de én ismerem szinte minden méterét a sövényemnek...
ami nagyon jogos gond lehet, hogy nyírni kell, sok éves korukban már csak stilfűrésszel lehet majd, gondolom :(
de még mindig ott van a kipusztítás lehetősége. ha nem sarjad, akkor a kivágás után többször gyomirtózva, ill. lefóliázva, stb. nem hiszem, hogy ki fog nőni (legalábbis max. szakaszosan.)
és ne feledkezzünk meg arról a tervről sem, hogy egy része jó lesz karónak.
1 normális akáckaró 1-2.000 ft is lehet, és nekem sok kellene, támasztéknak is kell majd...
már szépen nőnek a karók. a maclura hajlamos 3 ágat hozni: 2 megy jobbra-balra lekötözve, a közepe meg karónak nevelve. persze nem mindegyik lesz alkalmas rá. és nem is is biztos, hogy megbontom érte a sövényt, csak ha olyan lesz. amúgy extrém kemény fa, keményebb, mint az akác, szinte örök életű. inkább a kivágás lesz nehéz...