SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.05.14 0 1 12758

Újabb esőnap van, igy ma tényleg kényszerpihenőt tartok. AZ utóbbi időben nálunk is extrém sok esett, alig birok a gazzal, meg a növényvédelemre is rá kell gyúrni.

De nem ezért irok ide, hanem a vagyonvédelem kérdése miatt. SOkatok próbálokozik tüskés sövénnyel, hogy majd az megold mindent.

Sajnos nem fog.

AZon kivül, hogy rengeteget kell vele dolgozni - később még többet - aki be akar menni, be fog.

Én azt mondom, ne a saját életünket nehezitsük meg, alkalmazkodjunk, használjuk a technikát.

Ma már, viszonylag elfogadható összegért lehet vásárolni éjjel is látó vadkamerát, ami külső tárhelyre rögzit. Annak, akinek visszatérő problémái vannak, nem is értem miért nem ruház be ilyenre, gyakorlatilag néhány mázsa gyümölcs ára, és medoldódik minden gond.

Nekem még nem volt komoly lopáskárom, csupán néhány kg-ot próbáltak két esetben. AZ egyiket nem találtam, de volt tanú, aki adott személyleirást, igy a hatóságokhoz fordultam. AZ ügy biróságra került, ahol elitélték őket (közmunkások voltak). Mivel csekély volt az áru értéke, nem kértem a fizetést, hanem nyilvános bocsánatkérést, leirva egy helyi lapban, névvel ellátva. EZ sok- sok éve volt, de a mai napig felemlegetik, tudják, hogy van ahol nem jó próbálkozni, ára van.

Volt egy másik esetem, ahol a gumi mintázata alapján találtam meg a tettest, egy közeli "gazdálkodó" volt. Ott nem kértem segitséget, megoldottam. 

A javsalatom, annak aki kamerát tesz ki. 

Ne irja ki, az sem baj, ha tesz ki csalit. Nálam van kint egy működésképtelen - de annak látszó - szivattyú. EZt használom indikátorként, ha ez eltűnik akkor érdemes figyelni.

Ugyanigy, a fertőzött területekre érdemes ilyet kihelyezni, és elrejtve rá a kamerát, hadd vigyék. 

A felvétel után, ki kell tenni a "kamerával megfigyelt" terület táblát, hogy szabályszerűek legyünk, aztán lehet menni feljelenteni.

Fontos, akinek nincs bekeritve, az húzzon körbe egy szál madzagot. Ez, jogilag - bekeritett területnek számit, igy aki engedély nélkül belép, betöréses lopás (min.) kisérletét követi el, az pedig nem vétség, hanem bűncselekmény.

Ha ez megvan, jó nagy hirverést kell csinálni belőle. 

Garantáltan máshova mennek legközelebb...